Weah for president!

Sport verbroedert: Volkert van der G. keept in het elftal van zijn afdeling. Zijn criminele collega Mohammed B. zal het waarschijnlijk niet zo bedoeld hebben, maar zijn laffe daad heeft ook nog iets van positieve gevoelens los gemaakt. Van alle kanten komen campagnes op ons af om de andere kant van de islam in beeld te brengen. Helaas was er in Nederland een brute moord voor nodig, maar internationaal is die tendens al geruime tijd zichtbaar. En de sport speelt in die verbroederende ontwikkeling een belangrijke rol. Zo stond de Franse voetballer Zinedine Zidane, zoon van Algerijnse moslim-migranten, model voor “Les Bleus Multicolores”, zeer tegen de zin van Jean-Marie Le Pen en zijn Front National. (In 1988 liet de rechtse politicus Janmaat zich in negatieve bewoordingen uit over de aanwezigheid van Gullit, Rijkaard en andere gekleurde spelers in de Oranje-selectie. Datzelfde jaar werd Nederland Europees kampioen, met Gullit als aanvoerder, Rijkaard als uitblinker en Janmaat als de grootste verliezer.)

De Algerijnse atlete Hassiba Boulmerka, zelf een gelovige moslima, werd door de imams van de FIS-fundamentalisten in haar eigen land met steniging bedreigd, omdat ze “met naakte benen liep”. Ze liet zich hierdoor niet ontmoedigen, werd in 1991 Europees kampioen, won in 1992 Olympisch goud en droeg die titels op aan de emancipatie van alle Arabische vrouwen. Haar doorzettingsvermogen werd dus beloond, niet alleen met gouden medailles, maar ook met een ambassadeurschap van de Verenigde Naties. Een andere internationale organisatie, Unicef, werkt samen met (ex-)topsporters rond de thema’s vrede, vrijheid en ontwikkeling. Kinderen uit conflictgebieden leren elkaar via sportieve, culturele en informatieve activiteiten kennen en waarderen, met respect voor de wederzijdse achtergronden, godsdiensten en nationaliteiten. Eén van de deelnemers aan deze sympathieke actie is George Weah, in 1996 als eerste Afrikaan gekozen tot ’s werelds beste voetballer, overtuigd moslim en kandidaat-president van zijn geboorteland Liberia. Als ik Liberiaan was, dan wist ik het wel, en het gironummer van Unicef is 121.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.