A decent left foot

De grootste verliezer is niet Niels Kokmeijer, de 27-jarige aanvaller van Go Ahead Eagles, die vorige maand een open dubbele beenbreuk opliep en na vier operaties van de doktoren te horen heeft gekregen, dat hij nooit meer het niveau voor betaald voetbal zal halen en dat het zelfs nog maar zeer de vraag is of hij ooit weer normaal zal kunnen lopen. Nee, hoe tragisch zijn sportieve lot ook is, de allergrootste verliezer is toch echt de Spartaan Rachid Bouaouzan, die met een grove charge voor deze ernstige blessure verantwoordelijk was. Ik heb de beelden één keer gezien en daarna de vele herhalingen vervolgens bewust aan mij voorbij laten gaan. Bouaouzan is voor tien wedstrijden geschorst, maar daarna begint voor hem de ellende pas goed: hij kan geen bal meer aanraken of hij zal door de aanhangers van de tegenpartij worden uitgefloten, om over het massaal scanderen van het vermaledijde k-woord nog maar te zwijgen. En voor alle volgende uitwedstrijden bij Go Ahead Eagles kunnen we hem slechts een stevige buikgriep toewensen.

In het Engelse voetbal gaat het er ook stevig aan toe. Het verschil is alleen, dat er daar geen doodschoppen worden verkocht, ook al staan er hoge belangen op het spel zoals in de FA Cup. Terwijl onze vedetten in exotische oorden uiterst comfortabel van de kerstkalkoen aan het uitbuiken zijn, gaan ze daar gewoon voorop in de strijd om de beker, die eigenlijk belangrijker is dan de titel. En dat bracht weer volop spektakel, vooral in de ontmoetingen tussen de zogenaamde kleintjes en de favoriete toppers. De eersteklassers Sheffield United en Oldham Athletic versloegen Aston Villa en Manchester City, toch twee gerenommeerde clubs uit de Premier League. De veredelde amateurs van Yeading bogen op eigen veld pas laat voor Newcastle United. Maar de absolute sensatie kwam van Old Trafford, waar Manchester United niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel tegen Exeter City, een anonieme derdeklasser. Mooi was ook weer het commentaar van het Match of the Day-panel: “They worked their socks off”. En de spelverdeler van Exeter had volgens Gary Lineker “a decent left foot”. Het is voor die speler te hopen dat zijn voet langer meegaat dan dat ene been van Niels Kokmeijer, die daarmee voorlopig alleen nog maar gerechtelijke stappen kan ondernemen.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.