Slappe hap

Zo vader zo zoon: zelden zullen we een junior zo sprekend op zijn senior hebben zien lijken als bij de onthulling van het borstbeeld van Ernst Happel, afgelopen zondag voor de wedstrijd tegen Vitesse. Helaas voor de Rotterdammers was het geen goed voorteken, want het werd een smadelijke afgang, en de Oostenrijkse topcoach zal zich in zijn graf hebben omgedraaid bij het aanschouwen van zoveel onkunde. Je kunt je afvragen wat Ruud Gullit aan het doen is, behalve spelers uit alle windstreken naar Rotterdam-Zuid slepen. Zelfs met een half vernieuwd elftal slaagt hij er niet in om zijn ploeg aan de praat te krijgen, tot zichtbaar ongeduld en ongenoegen van zijn voorzitter. Het mag voor FC Twente dan ook geen probleem vormen om deze slappe hap zaterdagavond met huid en haar te verslinden. Zelf kan ik er helaas niet bij zijn, maar de zekere nederlaag zal ongetwijfeld hard aankomen bij één van mijn sponsors (nee, niet die makelaar).

Het borstbeeld van Ernst Happel komt ergens in de Kuip, en daar is het natuurlijk ook prima op zijn plaats, maar anders had het beslist een plekje verdiend in het internationale voetbalmuseum, dat in Middelburg zal verrijzen. Eén van de mensen achter dit lovenswaardige idee is Trouw-journalist Matty Verkamman, tevens de auteur van een aantal standaardwerken over het Nederlands Elftal. Afgelopen zaterdag was hij te gast in het radioprogramma “Spijkers met koppen” om met VARA-gastheer Dolf Jansen over zijn plannen te praten. Ter promotie had hij de originele bal meegenomen, waarmee Marco van Basten in de EK-finale van 1988 de Russische keeper Rinat Dassajev, toch niet de eerste de beste ballenvanger, een acute nekhernia bezorgde. De reactie van mede-presentator Felix Meurders op het formaat van dit kostbare relikwie: “Veel kleiner dan hij lijkt in het echt op TV.” En het is natuurlijk een makkelijk inkoppertje, maar dat dacht die Dassajev toen waarschijnlijk ook.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.