Eurodivisie

Zondag 23 januari: FC Utrecht-Ajax, uitslag: 0-2. Enkele andere cijfers, inclusief die van de daaraan voorafgaande zaterdag: 63 agenten voor operationele leiding en ondersteuning, 192 ME’ers oftewel 3,5 peloton, 53 agenten en surveillanten, 45 aanhoudingseenheden, 24 “stillen”, 9 rechercheurs, 18 hondengeleiders, 8 agenten te paard, 2 man voor cameratoezicht, 10 man in een speciale eenheid voor eventueel traangasgebruik, 6 man in videowagens, 7 arrestantenbussen, 17 motorrijders, 2 man voor het videoteam in het stadion, 2 man voor de controle op het alcoholverbod, 1 piloot voor de helicopter die de spelersbus van Ajax begeleidt, 2 hulpofficieren van justitie, 3 mediawoordvoerders. In totaal zijn dat weekend 474 politiefunctionarissen ingezet, in totaal 4.740 uren, omgerekend voor 312.840,- euro op basis van 66 euro per man per uur.

Wat zegt u? Zoveel man en zoveel geld voor één voetbalwedstrijd? Jazeker, zoveel kost het al met al om bij één voetbalwedstrijd de openbare orde te handhaven. Bijna 500 man maal 10 manuren, samen goed voor ruim 3 ton aan euro’s. Wat je met dat geld ook zou kunnen doen? Enkele suggesties: tientallen bejaarden meer aandacht en/of een leuke dag bezorgen, het onderwijs verbeteren, meer wegen aanleggen, Hilbrand Nawijn naar België deporteren, meer blauw op straat, milieu-criminelen keihard aanpakken, tasjesdieven vastzetten, Jack van Gelder een spreekverbod opleggen, het koningshuis afschaffen, de wachtlijsten in de gezondheidszorg wegwerken, giro 555, de breedtesport activeren, de belastingen verlagen, Patty Brard invriezen – enfin, ik noem slechts enkele dwarsstraten, u weet vast zelf nog wel een paar goede doelen te verzinnen. Maar wat ik wil zeggen, is dit: 312.840,- euro aan politiekosten voor één voetbalwedstrijd, hoe lang pikken we dat nog?

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.