Allianz gegen Franz

Dat waren nog eens tijden: bij de verkiezing van Paus Damasus in het jaar 366 vielen 120 dodelijke slachtoffers. Zo heftig zal het er vanaf maandag in Rome niet aan toegaan, maar ook in het gezelschap van kardinalen kan het donderen en bliksemen, terwijl men elkaar in de naam des heren een goddelijke loer draait. Wat dat betreft lijkt het Vaticaan veel op de gewone grote-mensen-wereld, waar het licht in andermans ogen een steeds schaarser voorkomend gebruiksartikel begint te worden. Neem nou de verkiezing van de nieuwe UEFA-topman voor de beoogde opvolging van de Zweed Lennart Johansson. De beste man heeft nog niet eens besloten of hij zijn termijn al dan niet verlengt, maar de messen zijn al geslepen. Twee bekende voetbalvedetten, de Fransman Michel Platini en de Duitser Franz Beckenbauer, hebben zich kandidaat gesteld. Tot zover niets aan de hand, zou u denken. Welnu, dat had u dan verkeerd gedacht, want de discussie is losgebarsten, tot in het Europese Parlement aan toe.

Nou verkeerde ik tot voor kort in de waan, dat Brussel en Straatsburg paradijselijke oorden waren voor uitgerangeerde politici, die in de nadagen van hun carrière nog even lucratief afbouwden in de luwte van de parlementaire hectiek, met als voornaamste activiteiten het tekenen van de presentielijst en het afstruinen van recepties. Maar nee, er wordt kennelijk ook nog nagedacht aldaar, althans: daar lijkt het op. Europarlementariër Daniel Cohn Bendit heeft ernstige bedenkingen tegen de kandidatuur van Beckenbauer en is daartoe zelfs gestart met een lobby onder de welluidende titel “Allianz gegen Franz”. Cohn Bendit gaat dus voor Platini en dat lijkt op het eerste gezicht een goede keus, gelet op ’s mans sympathie voor de clubs met de kleinere beurzen, maar in mijn optiek is hij toch ook de geschiedenis ingegaan als de aanvoerder van Juventus, die enkele uren na het Heizeldrama enthousiast met de Europa Cup stond te zwaaien. En dat lijkt me nou niet bepaald een aanbeveling, hoewel het wel weer de UEFA was, die de 39 doden van die avond geen reden vond om de wedstrijd af te blazen. Maar laten we het omdraaien: wij Hollanders hebben één goede reden waarom Beckenbauer het dus niet moet worden.

Zondag 7 juli 1974.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.