Oplossend bezig zijn

Het is een tijdje goed gegaan, maar zondag was het dus weer zover: Ajax-“fans” verbouwden een compleet treinstel en Feyenoord-“supporters” zochten na de nederlaag troost in een fysieke confrontatie met hun collega-hooligans. En natuurlijk wisten de oprecht geschokte politici weer precies, waar de camera’s en de microfoons stonden om hun graantje mee te pikken uit de goedgevulde ruif van de gratis publiciteit. Zij waren de grote winnaars van dit weerzinwekkende weekend, waarbij ook de media het spoor bijster lijken te zijn. Twentsche Courant Tubantia: “Inlichtingendienst op hooligans gezet.” Volkskrant: “Kabinet: geen extra maatregelen hooligans”. Intussen is de oplossing verder weg dan ooit, maar misschien heb ik een idee. Ik las laatst een reclamefolder van een verhuurbedrijf, dat zijn werkwijze omschreef als “klant-oplossend bezig zijn”. Die houden daarmee dus weinig klanten over, maar tegen het voetbalvandalisme lijkt het me geen slechte remedie: “hooligan-oplossend bezig zijn”.

Overigens moet u niet denken, dat verwerpelijk wangedrag uitsluitend in de duistere periferie van het betaalde voetbal voorkomt. Zaterdagclub Quick Boys uit Katwijk kreeg te maken met de strafcommissie van de KNHB, nadat enkele toeschouwers bananen op het veld hadden gegooid tijdens een thuiswedstrijd, die werd geleid door een zwarte scheidsrechter. De club kreeg 1.500,- euro boete en een punt in mindering en als ik het bij Quick Boys voor het zeggen had, zou ik mijn medebestuurders dringend geadviseerd hebben deze keutel door te slikken en er verder geen aandacht meer aan te besteden. Je schaamt je als club toch kapot voor zulke idioten op je ledenlijst? Maar nee, men ontdekte een vormfout, de sancties werden formeel ingetrokken, de zaak ligt weer bij de tuchtcommissie en nu gaan de vrome visserszonen de KNVB dagvaarden in een kort geding om de nieuwe strafzaak aan te vechten. Juridisch gezien zal het allemaal wel kloppen, maar volgens mij is hier toch vooral sprake van een troebel één-tweetje tussen een gehaaide advocaat en gristelijke gladjanussen. Mijn advies aan de KNVB en aan de rechter: “Quick Boys-oplossend bezig zijn”.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.