Een goed stel

Jürgen Klinsmann, Team-Chef van de Mannschaft, waarvan hij in 1988 als speler onderdeel was, over de EK-nederlaag van dat jaar tegen Nederland in Hamburg: “Toen we in de catacomben Gullit en Rijkaard zagen, stonden we al met 1-0 achter.” Ik kan me daar heel goed iets bij voorstellen, want twee van die grote kerels, die brengen de boodschap wel over. Het resultaat is bekend: Marco van Basten scoorde die avond de bevrijdende treffer, Oranje won een paar dagen later de Europa Cup en Theo Reitsma vatte het geheel vakkundig samen met de legendarische woorden: “Dit is een goed stel”. Intussen zijn we bijna 17 jaar verder en hebben we weer te maken met een goed stel, dat druk bezig is met de realisatie van een even spannend als veelbelovend jongensboek: het Nederlands Elftal onder de 20 tijdens de Jeugd WK. En we hebben in Hedwiges Maduro en Ryan Babel de nieuwe Gullit en Rijkaard, let op mijn woorden.

Tijdens de voorbereiding leek het nog helemaal nergens op, maar ineens is het kwartje gevallen en kunnen we ons vergapen aan de solo’s van Quincy Owusu-Abeyie, de bravoure van Ron Vlaar, de afstandsschoten van Ricky Kruys en al die andere onvermoede kwaliteiten van de talenten, die dit jonge Oranje letterlijk en figuurlijk kleur geven. Natuurlijk, ze willen allemaal het liefst een panna, en dan nog liever drie achter elkaar, maar dat leert Vader Foppe ze wel af. Bovendien levert het elftal spelenderwijs het bewijs, dat een multi-culturele samenleving toch vooral ook zijn leuke, vrolijke, speelse en uitdagende kanten heeft. En dat past dan weer perfect bij de uitstraling van dit toernooi, dat zo langzamerhand is uitgegroeid tot een waar volksfeest voor jong en oud. Ik was zaterdag bij een wedstrijd van Nigeria en dat was twee keer vijfenveertig minuten één groot sambabal, zowel binnen als buiten de lijnen. Voor zaterdag heb ik weer kaartjes en ik hoop op Argentinië-Spanje, maar Colombia-Turkije reken ik ook goed. Voetbal is fun!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.