Een hele Piet

In de PR-campagne voor het Jeugd WK Voetbal in Nederland draaide het vooral om de vraag, of we de nieuwe Maradona, de nieuwe Van Basten en/of de nieuwe Figo zouden zien. Deze drie voetbaltoppers hadden op vorige afleveringen van dit mondiale toernooi immers furore gemaakt en waren daar in feite ontdekt, voordat ze bij de grote jongens gingen meedoen en ook daar hun mannetje zouden staan. Maradona, Van Basten, Figo: wie volgt? Wel, de FIFA kan tevreden zijn: we hebben een nieuwe vedette gezien en ik was er bij, zaterdagavond in het Enschede Stadion. Zijn naam is Lionel Messi, Argentijn van geboorte, speler van FC Barcelona en liefhebber van spekkies, met dank aan de co-productie van Studio Sport en BNN. Lionel Messi, onthoud die naam, en ga er zaterdagavond maar eens goed voor zitten, wanneer Argentinië en Nigeria elkaar in de finale ontmoeten.

Wie die wereldcup ook pakt, de grote winnaar van dit toernooi is wat mij betreft Piet de Visser, ex-trainer van een complete divisie aan voetbalclubs en sinds vele jaren scout voor Feyenoord, PSV en Chelsea. De man is reeds geruime tijd zowel hart- als kankerpatiënt, en toch krijgt Magere Hein nog steeds geen vat op hem, en dat is maar goed ook. Niet alleen voor hem en zijn naaste verwanten in de allereerste plaats, natuurlijk, maar ook voor ons, televisiekijkers in het algemeen en voetballiefhebbers in het bijzonder. Piet de Visser kent alle jonge talenten van Zuid-Amerika en Afrika, en dat is op zich al een prestatie van wereldformaat. Zijn grootste verdienste echter is, dat hij er nog echt ouderwets enthousiast van kan worden. Ik heb nog nooit iemand zo fris en fruitig over voetbal horen praten en in combinatie met het vrolijke hockeyhoofd van Jan Joost van Gangelen leidde dat tot één van de leukere voetbalprogramma’s.

Lang leve Piet de Visser!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.