Bermtoerisme

Eigen Huis & Tuin, 30 juni 2005: doe-het-zelven is topsport. De Bondertjes zouden dit jaar niet op vakantie, want er waren belangrijkere dingen te doen. Het bad lekte, het interieur was nodig aan een lik verf toe, de vloer diende opnieuw gelamineerd te worden, de schutting stond op instorten en het gras moest eruit, te vervangen door stenen. Op marktplaats.nl vonden we een adres voor gratis stenen en vorige week donderdag zou het gebeuren. Met een karretje van de buurman op pad, 200 stenen in de kruiwagen, 200 stenen in het karretje, op naar huis. En toen gebeurde het: in de bocht van één van Enschede’s drukste kruispunten kreeg het rechterwiel van het karretje een klapband, terwijl het linkerwiel spontaan afbrak en roerloos midden op de viersprong bleef liggen. Met veel mazzel wist ik de combinatie in de berm te krijgen en met gevaar voor eigen leven redde ik het afgebroken wiel van een wisse dood. Intussen werden we vrolijk toeterend begroet door tal van vrienden en bekenden, van wie je er op zulke momenten altijd verrassend veel blijkt te hebben. Enfin, terwijl de Wegenwacht met ons als bermtoeristen de schade snel en vakkundig repareerde, werd ik overvallen door een gevoel, waarvan ik niet verwacht had dat het me ooit nog eens zou overvallen: een woest verlangen naar de camping. Mooie sport ook, jeu de boules.

Wielrennen is ook een mooie sport, wat u zegt. Als je zo’n Erik Dekker op weg naar Tours ziet koersen, dan zit je toch op het puntje van je stoel. Alleen daarom al is het zo jammer, dat aan deze prachtsport voor altijd en eeuwig de kwalijke geur van list en bedrog zal blijven hangen. En het gekke is: commercieel maakt het allemaal niets meer uit, integendeel. Het publiek wil belazerd worden en het publiek weet dat het belazerd wordt. Toen Richard Virenque in de Tour de France van 1998 als enige van de hele Festina-ploeg het bewezen gebruik van EPO hardnekkig bleef ontkennen, brak de verkoop van Festina-horloges alle records. We zijn nu zeven jaar verder, en Discovery Channel gaat voor de kijkcijfers maar al te graag in zee met Lance Armstrong, die inderdaad nog nooit op doping betrapt werd, maar in fysiek opzicht wel een medisch wonder is en nu ook nog de schijn wil afkopen. Vorige week werd bekend, dat de grote favoriet voor de zevende Tour-zege de UCI heeft gesponsord met een slordige 60.000 euro voor de aanschaf van een nieuw apparaat voor bloedcontroles. Armstrong maakt zichzelf daarmee nog onaantastbaarder dan hij al was. En het publiek? Het publiek staat met miljoenen langs de kant van de weg en klapt zich de handen stuk. De Tour de France als bermtoerisme. Maar wel móói bermtoerisme.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.