Helden

Mooi interview gisteravond op Netwerk met Henk Kesler. Natuurlijk is hij, net als verreweg de meeste andere bobo’s, een beroepsijdeltuit, maar wel één met een visie en een mening. Bijvoorbeeld over het gebrek aan toegevoegde waarde bij de zaakwaarnemers, die het vaak alleen maar om het grote geld te doen is en hun verkoopproduct verder aan hun lot overlaten. Dat is inderdaad vragen om moeilijkheden, zie Patrick Kluivert, zie Robin van Persie. Hoewel die laatste nu ook weer overdrijft door te weigeren met Arsenal naar het toernooi van Ajax in Amsterdam te komen. Zogenaamd omdat hij volgens zijn manager Arsène Wenger “vermoeid” is. Hoezo: vermoeid? Hij heeft nota bene een paar weken in de gevangenis kunnen uitrusten. Nee, meneer is natuurlijk bang voor minder vleiende spreekkoren van het Arena-publiek. Dat was inderdaad te verwachten, maar wanneer je als nog niet zo lang getrouwde echtgenoot wel mans genoeg bent om met een andere vrouw en je eigen jongeheer op een hotelkamer te verkeren, dan moet je ook een kerel zijn als het er echt op aan komt. Je hebt een voorbeeldfunctie of je hebt het niet.

Dat geldt wat mij betreft ook voor Sparta-speler Rachid Bouaouzan, die op 17 december van het vorige jaar zijn collega Niels Kokmeijer van Go Ahead Eagles met een schandalige tackle invalide schopte. Hij heeft openlijk spijt betuigd en zegt zich nu te schamen voor zijn wandaad. Dat is mooi, maar hij heeft – ook als publieke Nederlander van Marokkaanse afkomst – in deze roerige tijden nog een taak te vervullen. Hij heeft ongetwijfeld ook gelezen, dat Lieuwe van Gogh volgens zijn grootouders sinds 2 november al twee in elkaar geslagen is en op school van klas heeft moeten veranderen, omdat sommigen van zijn mede-leerlingen dingen zeiden als “net goed dat je vader dood is”. Ik stel daarom voor, dat Rachid Bouaouzan zijn voorbeeldfunctie voor de volledige duur van zijn nog op te leggen werkstraf gebruikt om die stoere k-Marokkaantjes duidelijk te maken dat Mohammed B. geen held is, integendeel zelfs. Dat was Theo van Gogh misschien ook niet, althans zeker niet voor iedereen, maar van zijn zoon moeten ze afblijven.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.