Verdapperen

Dopingzondaar Marc Lotz in De Limburger van 20 juli over Lance Armstrong: “Die man heeft nooit wat. Nooit een inzinking, nooit een valpartij, nooit een lekke band, ik snap het gewoon niet.” Nou is Marc Lotz met zo’n recent en besmet verleden misschien niet de eerst aangewezen persoon om over een collega te oordelen, nadat in mei een complete apotheek aan EPO in zijn Belgische appartement was aangetroffen – toch heeft hij in dit geval een punt: wielrennen is een fantastische sport, maar de Tour de Lance is zo langzamerhand van een welhaast dodelijke voorspelbaarheid geworden. Een bijkomend voordeel daarvan is dan wel weer, dat je vanzelf op andere dingen gaat letten. Op het tv-commentaar, bijvoorbeeld, en wat dat betreft was Marc Ducrot voor mij ook dit jaar weer de revelatie van het peloton, met als absolute hoogtepunt het gebruik van de term “verdapperen”. We hadden al recupereren, maar daar zat altijd tenminste nog een dag tussen, maar verdapperen schijn je in één en dezelfde etappe te kunnen doen. We hebben het gezien en we hebben het gehoord.

Of het woord “verdapperen” ook in het Tour-boek staat van Ivan Basso, de gedoodverfde opvolger van Lance Armstrong? Zeer waarschijnlijk wel, want zijn CSC-ploeg wordt mentaal getraind door een zekere BS Christiansen, ex-sergeant-majoor bij het Deense leger en oorlogsveteraan met praktijkervaring (speciale eenheden) in Irak en Kosovo, waar hij – zoals hij zelf ook toegeeft – mensen heeft gedood. Hij organiseert op uitnodiging van Bjarne Riis, ploegleider van CSC en ooit zelf ook winnaar van de Tour, survivalkampen waarbij hij zijn militaire kennis ten volle inzet. Zo laat hij de coureurs midden in de nacht van acht meter hoge rotsen in zee springen (Basso kon niet eens zwemmen), in de oceaan naar schatten duiken en in de bossen van Jutland overleven op een hongerrantsoen. Zijn devies: renners moeten Rambo’s worden. Oftewel: wie een grote ronde wil winnen, moet een krijger zijn en wie bang is om te sterven, is bang om te leven. Kortom: fietsen is oorlog.

Nu weet u ook wat Marc Ducrot volgend jaar bedoelt, als hij zegt dat Ivan Basso het grote mes er op zet.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.