Wahala

Victoria Beckham heeft bekend nog nooit een boek gelezen te hebben (ook niet haar eigen autobiografie), Rita Verdonk vindt de aanblik van uitgemergelde asielzoekers (nota bene slachtoffers van háár beleid) “wel aangrijpend” en de reclameblokken tussen de wedstrijden duren net zo lang als de samenvattingen in De Wedstrijden op Talpa. Waarom verbaast mij dit alles niets? Een spelersvrouw mag per slot van rekening alleen maar mooi zijn, een minister hoeft natuurlijk geen gevoelens te hebben en een commerciële omroep kijkt nou eenmaal uitsluitend naar de inkomsten. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon, ook niet met Talpa, dat overigens wat mij betreft met de aankoop van Harmke Pijpers de transfer van het jaar heeft gescoord.

Wel stoer, verder, dat Heracles Almelo nu ook in de bewegende beelden meedoet met de grote jongens. Het was even wennen, vooral voor burgemeester Knip, maar het begin mocht er wezen: 1-1 thuis tegen het grote PSV en grote vreugde aan de Stadionlaan 1. “We staan boven FC Twente!” hoorde ik maandagochtend, toen ik een medewerkster van de club aan de lijn had. Ik heb haar daarop aangeraden om een foto van de stand op Teletekst te maken, dan kan ze er nog lang van nagenieten. (Heb ik jaren geleden ook gedaan toen mijn favoriete hockeyclub bij het debuut in de hoofdklasse met 4-2 van Oranje Zwart won. De foto heb ik nog, maar 21 wedstrijden verder waren we op doelsaldo gedegradeerd.)

Over foto’s gesproken: tot de randstedelijke pers is het kennelijk nog niet helemaal doorgedrongen, dat Almelo op de voetbalkaart van Nederland staat. In het Algemeen Dagblad van maandag: een foto van de wedstrijd in het Polman Stadion. Onderschrift: “PSV’er Bouma in de tang bij twee spelers van Heracles.” Nog te beroerd om de namen van die twee spelers te noemen, terwijl ze voor elke ingewijde duidelijk herkenbaar en ook voor niet-Heracles-fans toch niet de eersten de besten zijn: Nico-Jan Hoogma en Rob Maas. Dat zouden ze andersom eens moeten durven. Maar het kan altijd nog treuriger: Intersport adverteert vandaag met een actie, waarmee je gratis naar een wedstrijd van Manchester of Arsenal kunt met (let op) “kaarten voor het voetbalwahala in Engeland!” Victoria Beckham zou het zelf geschreven kunnen hebben.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.