Dinkel en Regge

Heracles-aanvoerder Nico-Jan Hoogma was voor de wedstrijd in Heerenveen van alle spelers de enige, die het Friese volkslied kon meezingen. Roda JC speelde zondag in Kerkrade tegen Willem II vanaf de 68-ste minuut zonder één Nederlander op het veld en dat was een primeur voor het betaald voetbal. Niet opmerkelijk als je bedenkt, dat de selectie van Roda 18 buitenlanders telt (geen record overigens: Feyenoord heeft er 19), die door geldschieter Nol Hendriks voor weinig geld worden aangekocht en met dikke winst worden doorverkocht. Toch kun je je afvragen, of het Limburgse publiek wel zit te wachten op al die exotische verrassingen zonder zachte g. En intussen betrap ik mezelf erop, dat ik eigenlijk steeds meer minder met FC Twente heb sinds de Karnebeeks, de Ten Hags en de Oude Kamphuizen van deze regio hebben plaats gemaakt voor een wereldwijd verzameld vreemdelingenlegioen, dat in het Arke Stadion niet meer dan een tussenstation ziet.

Geen misverstand: zo’n grote zwarte spits als Blaise N’Kufo, met dat lenige lijf en dat dampende zweet op die glimmende schedel, dat is echt een feest voor het oog en zou ik niet graag willen missen. Bounty in Twente, zoiets. Maar, met alle respect: zo’n verdwaalde globetrotter als Konstantinos Loumpoutis, wat voegt die jongen nou toe, behalve het gel-gevoel van als-je-haar-maar-goed-zit en vervelende gebaartjes naar de scheidsrechter om een tegenspeler een gele kaart aan te naaien? Oké, m’n dochter en haar nichtje fietsen graag van Enschede naar Hengelo om hem te zien trainen, maar datzelfde geldt voor een oer-Tukker als Wout Brama, die ze ook wel een lekker ding vinden. En hoewel het uiterlijk natuurlijk geen maatstaf is, zou ik bij deze willen pleiten voor meer regionale talenten in de selectie. Dat daar vanzelfsprekend óók jongens van Marokkaanse, Turkse en andere allochtone afkomst bij zitten, reken ik helemaal goed. Als ze ons maar kunnen verstaan. En het Twentse volkslied kunnen meezingen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.