Zoet & Zuur

Onze minister-president lekt alsof hij persoonlijk en in natura wordt gesponsord door Tena Lady. Vroeger moest je als parlementair journalist nog wel eens je best doen om een politieke primeur boven tafel te krijgen, maar tegenwoordig wordt er zelfs een officiële persconferentie belegd om het goede nieuws ruim drie weken vóór Prinsjesdag publiekelijk naar buiten te brengen. Dat zulks een belediging is voor de Koningin, die daardoor immers de nieuwswaarde van haar Troonrede tot nul ziet verdampen, zal me eerlijk gezegd jeuken zolang het Koningshuis ons blijft beledigen met overspelige grootvaders, domme prinsen, foute schoondochters en lelijke kindernamen, maar vreemd is het wel. Hoewel het natuurlijk ook wel weer heel verleidelijk is om het volk na het zuur nu het zoet voor te houden.

Eén van de uitgelekte zoethoudertjes was het toch wel verrassende bericht, dat de overheid volgend jaar 95,8 miljoen euro vrij maakt voor de sport, aanzienlijk meer dus dan de 70 miljoen euro, waarmee we het dit jaar moeten doen. Het budget zal worden besteed aan vijf zogeheten speerpunten: de integratie van allochtone jongeren, een betere rechtspositie van coaches, de opleiding van jong sporttalent en de training van scheidsrechters in de breedtesport. Dat zijn er vier, en nummer vijf moet er volgens het Nationaal Actieplan Bewegen toe leiden, dat over vijf jaar 65 procent van de Nederlandse bevolking voldoet aan de norm van het “nationale beweegplan”: vijf keer per week een half uur aan sport doen, hetgeen gezien wordt als het beste antwoord op de voortschrijdende vetzucht en daarmee samenhangende dichtslibbing van onze samenleving. Geen overbodige luxe, nu wetenschappelijk onderzoek heeft aangewezen, dat mensen die intensief sporten gemiddeld 3,5 tot 3,8 jaar langer leven dan mensen die hun luie stoel niet uitkomen.

En nou kan ik wel goedkoop lacherig gaan doen over het feit, dat NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra, de moeder van al onze sporters, deze actie van harte ondersteunt, maar gelet op haar imposante omvang misschien wat eerder de daad bij het woord kunnen voegen. Toch zie ik haar nog altijd liever dan dat miljoenen verslindende instituut, dat ons vaderlandse erfgoed belast met een dubieus verleden van overspelige grootvaders, domme prinsen, foute schoondochters en lelijke kindernamen.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.