Gockey

Golden Retrievers met dubbele namen en boerenbonte halsdoeken, moeders die met een glaasje rosé binnen handbereik de tosti’s bruin bakken en Heren Bier dat vanachter een stapel lege kratjes de pizzakoerier afzeikt: ziedaar het gemiddelde beeld van de doorsnee Nederlander over de hockeysport en zijn beoefenaars. Als ervaringsdeskundige kan ik u melden, dat die indruk voor het grootste gedeelte wel klopt. Voeg u op een willekeurige zondagmiddag tussen het volk in een clubhuis (nooit kantine zeggen!) op een hockeycomplex en u waant zich in een merkwaardige wereld, die vooral herkenbaar is aan de penetrante geur van goedkope sigaren, schraal bier en opgedroogd lichaamszout (hockeyers douchen doorgaans niet).

Niettemin is het een vaststaand en bewezen feit, dat er geen sport is, die zich de laatste jaren zo snel heeft ontwikkeld als juist dat hockey. Zo is tot ieders genoegen uitgebreid en voorgoed afscheid genomen van de achterlijke buitenspelregel, die bij het voetbal nog steeds tot zoveel ellende en discussie blijft leiden. Verder mogen coaches gebruik maken van de vliegende wissel, waardoor ze spelers even rust kunnen geven of de tactiek tussentijds kunnen aanpassen. Dan is er nog de tijdstraf van minimaal vijf minuten, die de scheidsrechters kunnen toepassen om ernstige overtredingen extra aan te pakken. En ja, u las het goed: de scheidsrechters, want het hockey werkt met een dubbele arbitrage, die samen het hele veld bestrijkt om elkaar waar nodig dan wel wenselijk te kunnen aanvullen.

Al met al is dat hockey dus zo gek nog niet en het is dan ook geen wonder, dat veel clubs een luxe probleem hebben in de vorm van lange wachtlijsten en dat er ’s zaterdags om zes uur nog wordt afgeslagen, omdat zelfs de vele kunstgrasvelden de overvolle programma’s nauwelijks aan kunnen. Kortom, hockey is cool (of hot, zo u wilt) en het is ook in andere opzichten een volwassen sport aan het worden. In De Volkskrant van vandaag stond het bericht, op de voorpagina nog wel, dat de hockeybond spelers en scheidsrechters heeft verboden te gokken op de resultaten van hoofdklassewedstrijden, waaraan ze zelf deelnemen. Directeur Johan Wakkie bevestigde dinsdagavond in het radioprogramma Tros Online, dat dit sinds kort via het internet mogelijk is en hij was er toch wel van geschrokken, dat hiervan ook daadwerkelijk gebruik werd gemaakt. Dat wordt dus nog een heel probleem voor de Koninklijke Nederlandse Gockey Bond.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.