Paniekvoetbal

De reportage ging over de booming business in de cosmeticabranche en de presentator van het Radio I Journaal kondigde af met het “aantal gestegen schoonheidssalons”. Die kan dus zo bij Talpa aan de slag, want daar zijn ze ook behoorlijk in de war. Big Brother en De Wedstrijden zijn zo langzamerhand de enige twee programma’s, die nog een beetje fatsoenlijke kijkcijfers scoren, en dat vraagt om harde maatregelen. Een belegen B-Krimi als Commissaris Rex moet het slappe gelul van Thuis doen vergeten en de vroege avond nieuw leven inblazen. Hoe verzinnen ze het. Paniekvoetbal, heet dat bij ons thuis. Ander voorbeeld: Het Mannetje, met hockey-soapie Fatima Moreira de Melo, werd al na één uitzending van de buis gehaald, een absolute primeur in de Nederlandse tv-geschiedenis, maar met 120.000 kijkers op vrijdagavond prime time niet geheel onterecht. Toen ik uit pure nieuwsgierigheid de website van Talpa bezocht (“In Het Mannetje schiet Fatima de kerels te hulp. Als een ware drill instructor gooit ze de zweep erover om ze weer in vorm te krijgen.”) en het promofilmpje op mijn beeldscherm probeerde te krijgen, sloeg de computer spontaan op tilt.

Nee, met 120.000 kijkers kom je niet ver in medialand. Dat is ongeveer net zoveel als Ajax in drie thuiswedstrijden weet te lokken. En toch valt er ook in de Arena qua economische omstandigheden weinig te juichen. Er werd weliswaar een bescheiden winst geboekt (2,8 miljoen euro), maar deze bedroeg liefst 71% minder dan in het vorige boekjaar. Over het seizoen 2004-2005 beurde de club slechts 16,4 miljoen met de verkoop van Ibrahimovic, Pasanen en Van der Vaart. Het jaar daarvoor gingen Chivu, Mido en Van der Meyde samen voor 25,3 miljoen van de hand. Daar komt nog bij, dat Juventus en AS Roma de transfers van Ibrahimovic en Chivu in termijnen mogen voldoen en de betalingsmoraal van Italianen kennende schiet dat ook niet erg op. Maar minstens zo beroerd is het vooruitzicht, dat spelers als De Jong, Galasek, Pienaar, Maxwell, Trabelsi en Boukhari aan het eind van dit seizoen transfervrij kunnen vertrekken, zonder dat Ajax er dus een cent voor krijgt. Al met al zou ik me knap nerveus maken, als ik daar iets te vertellen had. Maar geen paniek, want daar heeft Ajax-commissaris John de Mol vast wel weer een oplossing voor. Fatima in de spits, ik noem maar wat.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.