Mongool

Dat had ik veertig jaar geleden ook wel gewild. Jongeren die “allergisch voor school” zijn, ook wel “drop-outs” geheten, kunnen sinds kort bij FC Twente in tien weken een programma volgen, dat hen op het juiste pad richting opleiding of baan moet zien te krijgen. Dat was nou typisch iets voor mij geweest. Ik was ook allergisch voor school, behoorlijk ernstig zelfs, maar voor mij was er geen “Scoren door scholing”, zoals het project van vijf Twentse gemeenten en het ROC van Twente heet. Ik moest het maar bekijken en uiteindelijk is het met hangen en wurgen (en met twee herexamens voor Grieks en Latijn) ook wel gelukt, maar echt van harte ging het niet. Nee, dan heeft de jeugd van tegenwoordig het toch heel wat beter voor elkaar. En volgens het bericht in de krant heeft één en ander ook meerwaarde voor FC Twente, dat hierdoor immers positief in het nieuws komt als een club, die haar maatschappelijke verantwoordelijkheid niet uit de weg gaat.

Of ze dat bij RBC in Roosendaal ook gaan doen, is op dit moment nog niet helemaal duidelijk, maar RBC-speler José Fortes Rodriguez heeft wel een probleem. Dat hij scheidsrechter René Temmink zondagmiddag in Almelo een “kneus” noemde, is nog tot daar aan toe. Dat hij daarvoor een tweede gele kaart kreeg, kun je overdreven vinden. Dat hij vervolgens voor de camera van Talpa de suggestie wekte, dat Temmink ruzie met zijn vrouw en daardoor een slecht humeur had, zal wel een minder geslaagde poging tot voetbalhumor zijn geweest. En dat hij er nog een schepje bovenop gooide door het uiterlijk van de scheidsrechter te vergelijken met dat van mensen met het syndroom van Down, was echt te dom voor woorden. Maar de collectieve hysterie, waarmee de sukkel (om het woord mongool niet te gebruiken) nu wordt overspoeld, past perfect in dit tijdperk van de hetzes en de hypes.

We maken ons net zo druk over een dode mus bij een achterlijk dominospelletje als over de elf dodelijke slachtoffers van een beschamend vluchtelingenbeleid. Onze ministers balken zonder ende over een zogenaamd kogelgat in het raam van een collega, die achteraf misschien meer gebaat zou zijn geweest met een vogelvrij vest. En zo blaat het maar door. Nogmaals, José Fortes Rodriguez is een enorme sukkel met een veel te grote bek. Maar is dat een reden voor ontslag? Als dat de criteria zijn, dan kunnen ze de halve Tweede Kamer wel ontruimen. Bovendien zou het meten met twee maten zijn: de Sparta-speler, die zijn collega Kokmeijer voor het leven invalide schopte, speelt na zijn schorsing intussen nog steeds gewoon bij Sparta. Wat moet deze jongen dan? Emigreren naar Mongolië? Geef hem een flinke schorsing en een dikke boete. En een taakstraf tussen de mongolen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.