Zwarte Piet

Negerzoen. Jodenkoek. Twee woorden, die bij de morele taalpolitie als politiek incorrect ter discussie staan. (Als we dan toch bezig zijn, dan kan er wat deze ex-katholiek betreft nog één aan toegevoegd worden: Mariakaakje.) Het zijn de schijterige oprispingen van de weekhartige angsthazen, die achter elke boom een neger, jood dan wel katholiek menen te ontwaren, om maar eens drie kansarme doelgroepen te benoemen. Tot hen behoort ook Winston Bogarde, de ex-Ajacied, over wie vorige week een boek verscheen, “Deze neger buigt voor niemand”. Alleen de titel al getuigt van een hopeloos gebrek aan inlevend vermogen, in combinatie met een gretig verlangen naar de slachtoffersrol. Het is van hetzelfde kaliber als het eeuwige gezeik om respect, waarmee sneue types als Seedorf zich belachelijk maken. “Overal waar ik begon, had ik een achterstand. Omdat ik een zwarte ben.”

Donder op, Bogarde. Overal waar je begon, had je een achterstand, omdat je een arrogante vlerk bent. Dat mag, maar ga dan niet zeuren dat je vanwege je huidskleur gediscrimineerd wordt. Je hebt nu eenmaal vervelende negers, net zoals er nog veel meer vervelende blanken zijn (ik kan het weten, want ik ben er zelf meer dan eens ook één). En nu denkt u natuurlijk, dat ik Bogarde ook nog een waardeloze voetballer vond. Nou, dat denkt u dan helemaal verkeerd. Ik vond Bogarde een verschrikkelijk goede voetballer, die je als opkomende verdediger om een boodschap kon sturen. Maar met zijn zaakwaarnemer kun je dat nog veel beter, want die slaagde er in om een contract voor 15 miljoen euro te sluiten met Chelsea, dat al snel van hem af wilde, zonder resultaat omdat Bogarde zich consequent toonde en zijn verdrag gewoon uitdiende, op het laatst zonder rugnummer en tussen de junioren. Of hij het diep in zijn hart toch niet jammer vond, dat het laatste deel van zijn carrière zo was verlopen, wilde de verslaggever van Studio Sport weten. “Jammer, maar niet spijtig.” Tja.

Bogarde ziet het dus heel zwart-wit en Van Basten ziet het helemaal verkeerd, als we De Volkskrant van vorige week vrijdag mogen geloven. “Ze moeten de beste spelers opstellen. Kluivert, Davids, Seedorf, Reiziger, die horen wat mij betreft nog steeds in het Nederlands elftal thuis. Melchiot, Hasselbaink, Boateng.” Ho ho Bogarde, dat zijn er pas zeven. Je kunt dan misschien wel tot 15 miljoen tellen, maar niet tot elf. Ik zal je helpen: zet Gullit, Rijkaard, Winter er maar bij, die zijn ook zwart. En Menzo, niet te vergeten, die is pas zwart.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.