“Mijn club”

Hij had zich even gedeisd gehouden, en hij had daar ook alle reden toe. Per slot van rekening had hij als bondscoach van Oranje opzichtig gefaald door zich niet te plaatsen voor het WK van 2002 en niet voor niets was hij daarna voor de tweede keer in korte tijd door spelers, bestuur, pers, terreinknechten en supporters bij Barcelona uitgekotst, met z’n mislukte sterallures en z’n Amsterdamse camping-Spaans. Maar zie: hij is terug en dat zullen we weten ook. Louis van Gaal, want over hem hebben we het hier, is als trainer van AZ weer helemaal het heertje, met alle rampzalige gevolgen van dien.

Hoewel hij vooral zichzelf belachelijk maakt, word je toch spontaan bevangen door een golf van plaatsvervangende schaamte als je de man ziet en hoort razen en tieren. Het voorlopige dieptepunt beleefden we dinsdagavond, na de bekerwedstrijd tegen MVV. Ajax had AZ-speler Kenneth Perez niet geheel volgens de regels naar de Arena gelokt en dat was, zoals Van Gaal het tot drie keer toe in de mond durfde te nemen, niet in de geest van “mijn club”. Zijn club? Ajax is van de aandeelhouders, en zeker niet van een zekere Louis van Gaal, die “zijn” club als technisch directeur nota bene opzadelde met een stelletje waardeloze transfers.

Hij was trouwens niet de enige voetbaltrainer, die zich als zogenaamde eigenaar van een club onterecht rijk rekende. Peter Bosz maakte dezelfde fout. De trainer van Heracles weet natuurlijk allang, dat het dit seizoen nog wel goed zal gaan, maar dat het daarna voor een nieuwkomer in de eredivisie alleen maar lastiger wordt. Het nieuwe is er af en de tegenstanders hebben je door. Het was dan ook heel slim van Bosz om “ja” te zeggen tegen de vraag van Feyenoord of hij daar technisch directeur wilde worden, maar dan moet hij niet aankomen met het k-smoesje dat Feyenoord “zijn club” is. Zijn club? Feyenoord is van Van der Herik en als Ajax, PSV of AZ had gebeld, dan had hij ook toegehapt. Dat is niet erg, maar zeg het dan ook gewoon.

“Mijn club”? Wat een gelul!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.