Makkelijk scoren

Vorige week had ik het met u over dat idiote idee van VVD’er Van Baalen om het elftal van Iran uit te sluiten van het WK-voetbal in Duitsland. Die dacht daarmee natuurlijk lekker makkelijk te scoren, maar hij is gelukkig teruggefloten door de paar van zijn verstandige collega’s die we nog over hebben. En intussen gaat de Iraanse president Ahmadinejad gewoon door met het doen van rare uitspraken. Eerst was de holocaust maar een verzinsel van de joden. Vervolgens moest Israël vernietigd worden. Voer voor terroristen, wat u zegt. En nu heeft hij weer bedacht, dat de Iraanse vrouwen naar voetbalwedstrijden mogen. Sterker nog: volgens hem moeten ze zelfs de beste plaatsen krijgen in de stadions, waar tussen de bedrijven door overspelige echtgenotes worden gestenigd en jonge homoseksuelen aan de galg eindigen.

Er is zo langzamerhand aan die man geen touw meer vast te knopen, maar dat lijkt me niet het probleem voor meneer Van Baalen, laat staan voor meneer Bush. Het volk van Iran moet zelf maar met een oplossing komen, per slot van rekening heeft het zichzelf in 1979 ook verlost van de Sjah en diens bloedhonden van de Savak, de geheime dienst als verlengstuk van de CIA en de Mossad. Er is alleen een ander regime voor in de plaats gekomen, dat weliswaar minstens zo erg is, maar daarom nog niet minder kwaadaardig dan wel hypocriet dan dat van andere WK-deelnemers. Laat de mensen daar genieten van het beetje avontuur, dat hen nog openlijk toegestaan is. Voetbal als volksvermaak ter afleiding van alle ellende. En wat hun president betreft: die moet tijdens de WK-wedstrijden van zijn land de beste plaats in het stadion krijgen. Maar eerst een lesje geschiedenis.

Dagje Dachau: zal hem goed doen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.