Mooi kloot’n

Hoe ongeloofwaardig kun je zijn? Minister Verdonk wil dat we in het openbaar Nederlands met elkaar praten. Kandidaat-lijsttrekker Verdonk opent haar campagne met “Let’s go!” Qua politieke correctheid klopte het van geen kant, maar ik heb er hartelijk om moeten lachen. Net zoals eerder deze week, toen het Radio I Journaal een reportage bracht over de vogelgriep en de betreffende pluimveehouder duidelijk liet weten, dat er over ophokken laat staan ruimen met hem niet te onderhandelen viel: dan verhing hij zichzelf nog liever. Waarop de presentator het dodelijke effect van de heftige impact onmiddellijk tot nul relativeerde door het geheel in drie woorden samen te vatten: boer zoekt touw. Natuurlijk, het kon echt niet, en hij zal er ongetwijfeld voor op zijn vingers getikt zijn, maar humor was het wel. Terwijl de boerenstand niet alleen door de nakende vogelgriep, maar tot overmaat van ramp intussen ook nog eens door de oprukkende varkenspest bedreigd wordt, dus zo leuk is het allemaal niet.

Toch is het gelukkig niet uitsluitend kommer en kwel op het platteland. Zo konden we vorige week in het onvolprezen opinieweekblad De Roskam lezen, dat verschillende Twentse boerenjongens en –meisjes zich hadden weten te plaatsen voor een groot internationaal klootschiettoernooi, dat van 26 tot en met 28 mei in Italië zal plaats vinden. Italië, jazeker, want u moet niet denken, dat deze sport een exclusieve Twentse aangelegenheid is, hoewel Dinkelland volgend jaar wel mooi het toneel zal zijn voor de officiële wereldkampioenschappen. Klootschieten in Dinkelland, dat klinkt als Kroamschudd’n in Mariaparochie, maar vergis u niet: deelnemers uit heel Europa, maar ook uit Japan en Australië, en misschien zelfs wel uit China, zullen Dinkelland op de wereldkaart zetten als pure promotie voor de sport en de streek. Natuurlijk hoop ik, dat onze Twentse toppers het thuisvoordeel optimaal uitbuiten en tot het laatst op het hoogste niveau kunnen blijven meedoen, maar ik gok toch liever op de Zwitsers, die als winnaars bij thuiskomst immers een passende huldiging wacht op het vliegveld Kloten bij Zürich.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.