Uitzettend

Het beste bericht van de vorige week stond wat mij betreft op Teletext onder het kopje “Google heeft Verdonk uitgezet”. Mooi, dacht ik, dan weet ze ook eens hoe dat voelt. Nou nog een moordende brand op Schiphol meemaken, of een rituele steniging in Iran ondergaan, en ze kan als ervaringsdeskundige meepraten over de wijze waarop dit beschaafde land met zijn vluchtelingen omgaat. De werkelijkheid achter het berichtje was evenwel anders: als je op Google het zoekwoord “vreemdelingenhaat” intikte, dan kwam daar als eerste de naam “Verdonk” te staan in een verwijzing naar een petitie van Unicef tegen het opsluiten van kinderen van vreemdelingen in detentiecentra, een deftig woord voor gevangenissen, en dat vond de minister niet leuk. Kinderen opsluiten en vastzetten: oké, maar haar naam aan dat beleid verbinden: nee, Unicef of geen Unicef. En haar wil was, ook hier, helaas wet.

Recht-door-zee-Rita is van de VVD en daar zijn ze in tegenstelling tot het richtinggevende campagnethema van hun kordate kandidaat lijsttrekker de laatste tijd behoorlijk de weg kwijt. Eén van de grootste dwaallichten is Hans van Baalen, die namens de volkspartij in de Tweede Kamer zit – als hij tenminste niet ergens voor een camera of microfoon met zijn eigen PR in de weer is. Volgens hem moet Iran deze zomer van deelname aan het WK voetbal worden uitgesloten als het land doorgaat met de verrijking van uranium. Anderen roepen hem na, dat Iran niet mee mag doen vanwege de uitspraken van president Ahmadinejad, dat de holocaust nooit bestaan heeft en Israël van de kaart geveegd moet worden. Dat zijn natuurlijk schandelijke teksten, maar als je een land gaat boycotten vanwege ranzige praatjes van politieke hufters, dan moet Nederland zich met genuanceerde types als Nawijn, Wilders en Pastors ernstig zorgen gaan maken over de kansen van Oranje. En als we dan toch bezig zijn, dan kunnen Amerika (Bush) en Frankrijk (Chirac) ook maar beter thuis blijven


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.