Primeur

“Als het juiste gevoel komt, doe ik het”. Met deze kop opende de Twentsche Courant Tubantia de week op maandagochtend. Daaronder de verklarende woorden: “Minister Alexander Pechtold overweegt zich kandidaat te stellen voor lijsttrekkerschap D66”. Ach gut. Het partijtje wordt door vrijwel niemand meer serieus genomen, mag alleen nog voor de vorm meedoen, staat op ééndriekwart zetels in de peilingen en wat doet hun Minister voor Spek en Bonen? Alexander Pechtold overweegt zich kandidaat te stellen voor het  lijsttrekkerschap. Let wel: hij overwéégt het. Hij heeft het dus nog niet beslóten. Eerst moet het juiste gevoel komen. Het thuisfront moet nog toestemmen. En de partij moet het natuurlijk ook willen. Maar dan doet hij het echt. Nou, geloof mij nou maar: meneer kan het niet afwachten. Zeer binnenkort belegt Minister Alexander Pechtold een persconferentie waarop hij officieel bekend maakt dat hij na ampele overwegingen en uitsluitend in het politieke belang van de partij heeft besloten om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van D66.

Interessant overigens, hoe de Twentsche Courant Tubantia aan deze primeur kwam: rechtstreeks uit een Goed Gesprek Op Zondag, een interviewprogramma dat door de krant zelf georganiseerd wordt. Zo kun je dus je eigen nieuws maken en dat biedt natuurlijk prachtige perspectieven aan creatieve journalisten met een fijne neus voor flexibele persvrijheid en selectieve nieuwsgaring. Een voorbeeld: je nodigt de nieuwe trainers van FC Twente uit voor een Goed Gesprek Op Zondag, ontlokt ze de voorspelling dat een plaats voor Europees voetbal er wel in zit en je zet het de volgende ochtend groot op de voorpagina: “FC Twente gaat voor vierde plaats”. Vreemd? Nee hoor: de Twentsche Courant Tubantia is van Wegener en in de directie daar zit Joop Munsterman, die toevallig ook bij FC Twente het nodige te vertellen heeft. U moet dus niet vreemd opkijken, als u op een maandagochtend na een Goed Gesprek Op Zondag (gast: Joop Munsterman) geconfronteerd wordt met het resultaat van die twee petten: “Tweede ring Arke-stadion kwestie van tijd”. Daaronder de verklarende woorden: “FC Twente-bestuur overweegt standbeeld Joop Munsterman”.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.