Der Grösste

Soms geloof je je ogen niet als je leest wat je per post op je bureau krijgt. Pas nog, uit een folder van een schoonmaakbedrijf: “Wij doen er dan ook alles aan om zorg te dragen dat u in geval van service ook alle medewerking van ons kunt verwachten om de service zo snel mogelijk op te lossen.” Service oplossen? Jawel, en rap wat! Even verderop: “U vindt bij ons dan ook de juiste personen die u hierbij prima advies kan geven.” Meervoud? Enkelvoud? Schoonmaken is een vak, folders maken ook. Overigens had de tekst geschreven kunnen zijn door het gansje van het call-centre, dat ik gistermiddag aan de lijn kreeg: “Dag meneer Bonder, mag ik u wat vragen over het NRC?” “Over het wat?” “Over het NRC, zei ik toch?” “U bedoelt de krant?” “Ja meneer, zei ik toch?” “Maar dan is het toch de NRC?” Oorverdovende stilte aan de andere kant van de lijn. En met de rest van het gesprek is het ook al niks geworden.

Nou moet u uit voorgaande niet de conclusie trekken, dat mensen alleen zichzelf voor lul kunnen zetten. Het kan je ook overkomen zonder dat je er zelf een aandeel in hebt. Zo zagen Olivier Kahn en Michael Ballack zichzelf terug als dildo in de catalogus van Beate Uhse, de Duitse Wehkamp op het gebied van seks- en andere genotmiddelen voor fysieke consumptie in de tussenbeense zône. De firma had twee speciale WK-vibrators in de aanbieding: Olli K. en Michael B. Beide modellen zijn even lang, 17 centimeter om precies te zijn, en dat past natuurlijk perfect bij het obligate beeld van de opschepperige Duitser (“Bei uns ist alles grösser”). Toch zijn Olli en Michael niet van plan om de honger naar de bal bij hun vrouwelijke supporters zomaar te bevredigen. Ze hebben de rechter ingeschakeld om de verkoop te verbieden omdat ze geen toestemming voor de productie van hun handzame look-a-like’s hebben gegeven. Ik gun ze van harte de winst, en hoop eigenlijk nog meer dat dit proces het enige is, dat ze in het kader van deze WK winnen. Maar als u mij nou vraagt wie van de ganse Mannschaft de grootste lul is? Ik zou het niet weten.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.