Mevrouw Bergkamp

In mijn vorige column noemde ik de toekomstige Tour-winnaar een saaie Amerikaan en toen moest zijn ultieme wraakexpeditie naar Morzine nog beginnen. Een lezer corrigeerde mij dan ook terecht en wees er op, dat elke sporter de uitspraak van Landis “I came here to win the Tour de France and I’m not done yet” boven zijn bed kan hangen. Hij vervolgde zijn reactie met de vaststelling, dat Amerikanen aan sport doen om te winnen en dat het bij ons vooral een gezellig tijdverdrijf is. Een voorbeeld hiervan had hij recentelijk meegemaakt tijdens de Champions Trophy voor de hockeyvrouwen in Amstelveen: de speaker vond het zogenaamd leuk om bij het voorstellen van de Chinese dames hun namen pseudo grappig en versneld uit te spreken. Nu heb ik me al vaker gestoord aan die brallende kakbal, maar ik kan de verontwaardigde lezer gerust stellen: de Chinese dames nemen over twee jaar koelbloedig wraak voor dit gebrek aan respect en worden in hun eigen Peking fluitend Olympisch kampioen. En dan wil ik de Chinese speaker wel eens horen.

Over gebrek aan respect gesproken: Materazzi en Zidane waren in de WK-finale niet echt aardig voor elkaar, maar ze zullen zich helemaal bescheuren om de straf, die ze van de FIFA kregen. Een paar duizend euro boete, dat is niet meer dan een fooi voor die gasten. Zij vallen qua grootverdienen in dezelfde buitencategorie als Vieira en Henry, die hun vakantie in Miami onderbraken voor de afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp en met een privé jet naar Londen vlogen. Dat kunnen we decadent vinden, en dat is het natuurlijk ook, maar die jongens weten niet beter en worden nu eenmaal door niemand gecorrigeerd. Bovendien betoonden ze hiermee op hun wijze wel hun respect voor een ex-ploeggenoot, en daarin waren ze bepaald niet de enigen. Op een gegeven moment stonden zelfs Van Basten en Davids samen op het veld. Die twee kun je toch geen dikke vrienden noemen, maar bij zulke gelegenheden telt maar één ding: het algemene respect voor een fantastische voetballer. En als ik me daarbij dan even mag aansluiten: toen ik mevrouw Bergkamp in close up zag, steeg mijn respect voor de smaak van haar echtgenoot en voor diens besluit om voortaan wat meer tijd aan de thuissituatie te besteden.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.