Vals plat omhoog

Hoe meer tijd we hebben gehad om erover na te denken, des te duidelijker moet de conclusie zijn dat het WK-voetbal toch eigenlijk maar een waardeloos toernooi is geweest. Oké, de organisatie was perfect, de gastvrijheid idem dito en de stemming navenant, maar het voetbal was toch drie keer niks? Een paar mooie goals (Gambiasso, Rodriquez, Lahm), een enkele fraaie actie (Messi, Pirlo, Van Persie) en veel heldhaftige inzet (Gatusso, Maniche, Sorin), maar verder? Een nieuwe Pele, Cruyff of Maradona hebben we niet gezien, wel een overmaat aan duikers, matennnaaiers, bedriegers en door de mand gevallen vedettes, van wie ik met name Figo en Robben zou willen noemen. Gauw vergeten, dat voetbal, en genieten van sport zoals sport bedoeld is: het wielrennen. Ik heb meer dan eens beweerd, dat bijvoorbeeld tophockeyers per saldo meer presteren dan de duur betaalde voetballers, maar wielrenners kunnen er ook wat van. Op één dag drie cols passeren, toch een gemiddeelde van ruim 38 kilometer per uur halen en na afloop gewoon de pers te woord staan.

Natuurlijk, de beelden zijn volstrekt inwisselbaar met die van vorig jaar, en van de jaren daarvoor: we zien jagende pelotons, gapende afgronden, suizende afdalingen en wuivende waaiers. Alles wat wielrennen als kijksport zo boeiend en aantrekkelijk maakt. Maar het verschil met vorig jaar, en met de jaren daarvoor: het is weer een wedstrijd. Onder het juk van Lance Armstrong was het binnen een paar dagen beslist en stond nummer twee op een halve dag achterstand. Nu wordt het klassement dagelijks op zijn kop gezet en zijn de verschillen minimaal. Alleen wel jammer dat het waarschijnlijk toch weer zo’n saaie Amerikaan wordt. En ook begrijp ik niet waarom we ineens voor een Rus moeten zijn omdat die toevallig voor een Nederlandse ploeg rijdt. Maar verder vind ik deze Tour de France een feest om naar te kijken. Hoe zo’n Schleck op l’Alpe d’Huez zijn shirtje met de naam van de sponsor nog even rechttrekt. Je gaat je zelfs niet meer ergeren aan het commentaar van Maarten Ducrot: “Ze moeten nog een stukje vals plat omhoog”.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.