Dicke Lul

De kerstgedachte was zondagmiddag in het Arke Stadion ver te zoeken, ondanks de aanwezigheid op het veld van zowel Denneboom als Engelhaar. Ik zat op de tribune naast schoonfamilie uit het Gelderse Winsen bij Nijmegen en die had uit voorzorg de pastoor van de lokale R.K. kerk meegenomen, afkomstig uit Berghuizen-Noord en fan van Quick ’20, maar ook van FC Twente. Hij was donderdag nog bij de wedstrijd in de Kuip geweest en vertrouwde mij toe, dat de scheidsrechter van die avond volgens hem “niet in de voetbalhemel zou komen”. En inderdaad, we hebben allemaal in De Onderbrekingen kunnen zien, dat FC Twente die avond twee glaszuivere strafschoppen werden onthouden. Maar dat was helemaal geen wonder, want de wedstrijd werd gefloten door Dick Jol en dan is FC Twente bij voorbaat kansloos, zeker als het tegen Feyenoord gaat.

Het was immers dezelfde Dick Jol, die op een verhitte novemberavond in 1999 in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord minder fraaie spreekkoren over zich heen kreeg en de spelers voor een extra pauze naar de kleedkamers stuurde. Op zich niet onterecht, maar het vervolg was meer dan schandelig. Het ontbrak er nog maar aan, dat hij een rood-zwart shirt aantrok. Jol liet namelijk net zo lang doorspelen, tot Feyenoord eindelijk gelijkmaakte en floot vrijwel onmiddellijk daarop voor het einde. Sindsdien is meneer Jol met zijn arrogante grijns niet meer in het Arke Stadion te zien geweest, hetgeen uitsluitend te danken is aan het schijtlaarzenbeleid op de scheidsrechtersafdeling van meneer Uilenberg, en dat is misschien maar beter ook.

De fans zijn hem niet vergeten en halverwege de tweede helft tegen NEC zocht Vak P maar weer eens de verbale confrontatie. De woorden waren opnieuw niet fraai en de pastoor uit Berghuizen-Noord deed maar gauw een schietgebedje. Op dat moment moest ik denken aan de woorden van Dick Jol in de Volkskrant van afgelopen zaterdag: “Wat er wordt gezongen, moet in ieder geval niet ten koste gaan van de speler. Hij moet wel goed kunnen blijven functioneren. Als je in de mens Jol kijkt, dan vindt deze elk spreekkoor ontoelaatbaar. Maar in de praktijk, op het veld, telt dat niet. Dan heb je ook rekening te houden met de gevolgen.” Dus de mens Jol is het met me eens, dat scheidsrechter Jol een enorme zakkenwasser is.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.