Super Sunday

Feyenoord-Ajax, NEC-Vitesse, AZ-PSV, Heerenveen-Groningen: vier toppers op één dag, dan hebben we het dus over Super Sunday. Hoewel het maar de vraag is, of we Feyenoord nog wel onder de toppers kunnen rekenen. De club, die ooit de trots van Rotterdam-Zuid was, is in een neerwaartse spiraal afgegleden tot een bedenkelijk niveau. Niet met een noodgang, maar heel geleidelijk en nu is het te laat. Het is zelfs geen structurele crisis meer, het is een uitzichtloze chaos. Niemand weet nog wie het voor het zeggen heeft, maar Jorien van den Herik, de Grote Kale Leider, kan zich met goed fatsoen niet meer in De Kuip vertonen, terwijl trainer Erwin Koeman niets anders weet te verzinnen dan de spelers twee dagen vrij te geven om zich op de te laden voor de wedstrijd tegen FC Twente.

Zijn broer Ronald heeft het intussen heel wat beter voor elkaar met PSV. Zijn ploeg draait als een tierelier en gaat Europees probleemloos overwinteren, zoals dat in het jargon heet. Geen wonder dat de trainer na de overwinning op AZ uiterst relaxed de pers te woord stond en daarbij ook inging op de jaloezie van oudere trainers, die volgens hem “bij A moeten beginnen om bij Z te kunnen eindigen”, waar zijn gouden generatie van 1988 meteen bij een topclub aan de bak mag. De combinatie van A en Z was een duidelijke verwijzing naar zijn gehate collega Louis van Gaal, die tegenover de verslaggever van Langs de Lijn weer eens ouderwets horkerig van leer trok (“Ik heb een heel andere wedstrijd dan jij gezien”).

De volgende dag las ik in nrc.next, dat AZ sinds kort klant is bij Tricona, een “adviesbureau voor menskundige bedrijfskunde”. Het bedrijf “verdiept zich in de organisatie van een bedrijf en in de persoonlijke kwaliteiten van de werknemer” en dat onvermijdelijk gepaard met gezwollen teksten op de website: “Wij begeleiden mensen en organisaties, op zoek naar hun waarheid, schoonheid en goedheid. Wij doen dat vanuit de overtuiging dat mensen en organisaties er belang bij hebben, voor zover mogelijk, gezond te blijven. Ons mensbeeld focust op de potentiële kwaliteiten van mensen: iedereen deugt, alleen waarvoor?” Vooral dat laatste spreekt me zeer aan, “alleen waarvoor?” hoewel ook het “voor zover mogelijk gezond blijven” natuurlijk wel iets heeft. Kortom, bij Tricona is het altijd Super Sunday. Geen daden maar woorden, dat is dus niks voor Feyenoord.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.