Verpaardisering

Het is de weer de week van de Military, het evenement dat Enschede altijd zo mooi op de kaart zet, hoewel menig bezoeker niet veel verder komt dan de eerste de beste bierpomp voor een Herfstbok van de Grolsch. Proost! Toch is niet iedere Enschedeër even blij met de paardensport in het algemeen en hun beoefenaars in het bijzonder. “Gemeente in actie tegen verpaardisering buitengebied”. Zo ongeveer stond het enige tijd geleden in de krant. Ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht (u weet wel, van die fantastische contrôles bij SE Fireworks) willen paal en perk stellen aan de wildgroei van ruitersportvoorzieningen in het buitengebied. Een paardenliefhebber is in naam der wet gesommeerd om vóór vandaag, 3 oktober, een paardenbak, tredmolen en lichtmasten van zijn grond weg te halen. Waarom? Omdat op zijn perceel nabij een woonwijk in Enschede-Zuid reeds een paardenbak aanwezig was en twee van dat soort voorzieningen zijn volgens de gemeente te veel van het goede. Bovendien was voor de tweede bak geen bouwvergunning aangevraagd.

Dat laatste is natuurlijk een doodzonde in dit van regeltjes vergeven land – en ook een beetje dom van onze paardenliefhebber, die nota bene in de bouw werkzaam is en dus beter had moeten weten. Maar verder? Ik woon zelf in die woonwijk en rij vrijwel dagelijks langs het betreffende perceel, waarbij het me nooit was opgevallen dat daar twee paardenbakken stonden. Wat me vooral opviel, was dat het er allemaal zo netjes bij lag. Maar ja, er zal wel weer een jaloerse buurman geklaagd hebben en die vond bij een overijverige ambtenaar een gewillig oor. Het moest maar eens afgelopen zijn met die burgerlijke ongehoorzaamheid van de hippische elite. Intussen gaat de bewoner verhuizen naar Lonneker. Daar wil hij op zijn perceel een nieuwe paardenbak aanleggen, waarvoor hij overigens wel een vergunning heeft aangevraagd. En hoogst waarschijnlijk lopen ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht (voor al uw vuurwerkcontrôles) deze week in Boekelo op kosten van een sponsor mooi weer te spelen met een Herfstbok van de Grolsch. Proost!

Hierbij verklaar ik de “verrundisering” van het Enschede ambtenarenkorps voor geopend.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.