Pardon?

Eén van de grootste winnaars van de verkiezingen blijkt de slechtste verliezer van de politiek. Mevrouw Rita Verdonk weigert een motie, aangenomen door de meerderheid van de Tweede Kamer, om alle uitgeprocedeerde asielzoekers een generaal pardon te verlenen, uit te voeren omdat dit “niet eerlijk” zou zijn tegenover degenen, die intussen wel gedetineerd en gedeporteerd zijn. Niet eerlijk. Moet zij zeggen. En dan verdomme ook nog de mond vol durven te hebben over wetten en regels, die gehandhaafd moeten worden.

Wetten en regels gelden ook op het voetbalveld, daar weten Kenneth Perez en Wesley Sneijder intussen alles van. Maar buiten de lijnen gelden kennelijk andere wetten en regels, want daar gebeurt de laatste tijd van alles zonder dat er tegen opgetreden wordt. Verontwaardigde ADO-aanhangers bestormen het veld om de trainer de stuipen op het lijf te jagen en ze komen er mee weg. Raddraaiers uit Rotterdam en omstreken verbouwen de binnenstad van Nancy, vernietigen de reputatie van “hun” club en krijgen vervolgens de kans om zich weer veilig in hun rattenholen te verstoppen.

Voorzitter Jorien van den Heerik durft zich allang niet meer in De Kuip te vertonen, zo ver is het al gekomen, en niemand die bij Feyenoord de handschoen durft op te nemen om de club van de definitieve dood te redden. Hoewel, ik heb de laatste dagen de financieel directeur van de club herhaaldelijk voor diverse camera’s zien langs komen en ik moet zeggen: die man heeft wel lef. Hij zegt tenminste openlijk dat ze het probleem zelf niet meer aan kunnen en dat de politiek met een voetbalwet moet komen, net als in Engeland, waar hooligans met een stadionverbod zich voor elke wedstrijd op het politiebureau moeten melden. Eén ding lijkt me wel duidelijk: er komt dus géén generaal pardon voor het voetbaltuig.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.