Durk Kout

Dudek, Hyypia, Riese, Gerrard, Fowler, Garcia, Aurelio, Alonso, Crouch, Kuyt, Bellamy, Paletta, Zenden… Geen verkeerde line-up, wat u zegt. Het is een greep uit de selectie van de FC Liverpool, die mede wereldbekend is geworden vanwege de legendarische manager Bill Shankly. Hij stond aan het roer van 1959 tot 1974 en hield er een geheel eigen filosofie op na, getuige zijn meest geciteerde uitspraak: "Sommige mensen vinden voetbal een zaak van leven en dood. Ik kan u verzekeren dat het veel, veel belangrijker is." Na zijn aftreden bleef Liverpool sportief succesvol, hoewel de club ook betrokken was drama’s als die van Heizel en Hillsborough, waarbij tientallen fans van The Reds om het leven kwamen. Al met al werd Liverpool maar liefst 18 keer nummer één van Engeland en won het vijf Europa Cups voor landskampioenen, waaronder de Champions League in 2005, toen AC Milan in de finale na een 0-3 achterstand bij rust alsnog opzij gezet werd.

Maar eigenlijk telt in het Engelse voetbal slechts één titel en dat is natuurlijk de FA Cup. Liefst zeven keer, voor het laatst vorig jaar nog, was Liverpool de winnaar van dit toernooi en afgelopen zaterdag probeerde het elftal van Rafael Benitez de vierde ronde te bereiken. Dat moest dan ten koste van Arsenal gaan, maar dat bleek toch een brug te ver voor de inwoners van de stad aan de Mersey. Arsenal liet de thuisploeg rustig een half uur uitrazen en sloeg toen twee keer toe via Tomas Rosicky, waarna Thierry Henri de wedstrijd vlak voor tijd eenvoudig kon beslissen omdat de verdediging van Liverpool de Fin Hyypia – zoals dat zo mooi heet – node miste. Al met al een wedstrijd die het bekijken meer dan waard was. En het beluisteren ook, trouwens: de reporter van de BBC brak menigmaal op bewonderenswaardige wijze zijn tong bij het uitspreken van “Durk Kout”.

Who the (piep) is Dirk Kuyt?

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.