Seksetest

Een mens is nooit te oud om te leren. Zo zat ik tijdens deze kerstvakantie aan het ontbijt een beetje glazig voor me uit te kijken, toen mijn oog viel op de verpakking van de melkchocladevlokken, en dan met name op de kennelijk als waarschuwing bedoelde tekst: “Kan sporen van melk bevatten”. Even later zag ik op een zuivelpak de wervende woorden: “Verbeterde houdbaarheidsdatum”. Nu is melk volgens mij een redelijk essentiële grondstof voor de bereiding van melkchocoladevlokken, dus waarom men mij op “sporen van melk” meent te moeten attenderen: daar kan ik, met permissie voor de flauwe woordgrap, geen chocola van maken. En wat die houdbaarheidsdatum betreft: kennelijk hadden die zuivelfritsen ons tot dan toe keurig aan het lijntje gehouden en hebben we dus al die tijd min of meer bedorven vla naar binnen gewerkt.

Het zal wel toeval zijn geweest, maar later die ochtend las ik in de FC Twente Krant van december een interview met tweede keeper Cees Paauwe onder de veelbelovende, zo niet alleszeggende kop: “Vissen is mijn grootste hobby”. Dat lijkt me niet handig voor een doelman, die daarmee misschien wel de juiste liefhebberij, maar tegelijkertijd ook het verkeerde beroep lijkt te hebben gekozen en dus terecht op de reservebank zijn vaste stekkie heeft gevonden. Maar dat is nog niets vergeleken met wat de Indiase atlete Santhi Soundarajan onlangs overkwam bij de Aziatische Spelen in Qatar. Ze had op de 800 meter een zilveren medaille gewonnen, maar moest deze weer inleveren omdat ze niet was geslaagd voor de seksetest en daarbij bovendien vals spel had gespeeld. Wat er allemaal precies gebeurd is, vermeldde het persbericht niet, maar ik heb wel zo’n vermoeden. Ik denk dat ze niet voor lul wilde staan.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.