Vallende ster

David Beckham gaat bij de Los Angeles Galaxy in de Amerikaanse Major League een miljoen dollar per week verdienen. Wacht, ik zal deze zin even herhalen, dan kunt u zich nog een keer verbazen: David Beckham gaat bij de Los Angeles Galaxy in de Amerikaanse Major League een miljoen dollar per week verdienen. Natuurlijk is dat onvoorstelbaar veel geld. En natuurlijk kun je daarmee in Afrika veel nuttig werk verrichten. Maar David Beckham is geen voetballer. David Beckham is een merk. De deal is niet voor niets gesloten door Simon Fuller, de Engelse uitgave van John de Mol en uitvinder van de Spice Girls, van wie Posh zich sinds 4 juli 1999 Miss Beckham mag noemen. En waarom dacht u dat hij bij een middenmoter in Los Angeles gaat spelen, op een steenworp afstand van Hollywood? In de voetbalhemel is zijn ster al enige tijd aan een enorme vrije val bezig, terwijl zij nu nog dichter bij de sterren kan gaan stralen.

Nee, die miljoen dollar per week zal me jeuken. Het is obsceen veel, maar het is nu eenmaal niet anders. Johan Cruyff moet er als analist voor de NOS een jaar lang over doen om hetzelfde bedrag binnen te harken en daarvoor lult hij ons de veters uit de schoenen. Tiger Woods sloeg vorig jaar 70 miljoen dollar bij elkaar en daar wordt kennelijk niemand zenuwachtig van. Michael Schumacher kan met zijn jaarinkomen van 52 miljoen dollar een complete Ferrari-showroom kopen en de tribunes zitten vol. We willen het zo en dan krijgen we het zo. Het is te laat om het tij te keren, als dat tenminste al mogelijk was. Nee, laten we ons liever druk maken om de echt belangrijke zaken in de sport, zoals daar zijn de geniale PR-truc van meubelgigant Harry Löwik om Marc Lotz via zijn wielerploeg een sportieve revanche te gunnen, het antwoord op de vraag wie de finale van de Australian Open tegen Roger Federer zal verliezen en, vooral, mijn speurtocht naar de tot nu anoniem gebleven grapjas die er vorige week helaas met succes in is geslaagd om mij te abonneren op de digitale nieuwsbrief van Vitesse. Ik krijg ‘m nog wel.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.