Retedruk

De kersverse minister Camiel Eurlings vond het voor de microfoon van het Radio I Journaal allemaal maar “knetterspannend” en verwachtte dat hij het “retedruk” zou krijgen. Hopelijk geldt dat laatste vooral voor het uitleggen aan meneer Rouvoet, waarom hij dat in zulke bewoordingen meent te moeten omschrijven. Even later hoorde ik de correspondent van de NOS in het Midden-Oosten vluchtelingen uit Irak in Syrië verwelkomen met de woorden: “Waar komt de reis vandaan?” De volgende uitglijder liet niet lang op zich wachten: in een reportage over een natuurgebied ging het over een streek “waar we voorzichtig op moeten zijn”. En toen ik daarna het vakblad ter hand nam, las ik de kop: “Tarieven reizen de pan uit”.

Ach ja, we zijn allemaal wel eens in de war, maar zo bont als scheidsrechter Wegereef het bij AZ-Ajax maakte was wel heel erg bar en boos. De eerste kaart voor Davids was een Schwalbe van Jenner, die daarvoor geel had moeten krijgen. De tweede overtreding van de Ajax-pitbull was inderdaad aan de forse kant, maar dus geen rood waard. Verder zat Wegereef er bij minstens twee corners faliekant naast. En de manier waarop De Zeeuw met gestrekt been doorging op Stekelenburg, had natuurlijk direct afgefloten moeten worden. Nee, ik ben het zelden eens met Ajax-trainer Ten Cate (geen niveau vaak), maar deze keer had hij volkomen gelijk met zijn scherpe kritiek op de arbitrage, die tegenover de Volkskrant ook nog eens durfde te beweren “uitstekend gefloten” te hebben. Het is tekenend voor de arrogantie van ons nationale scheidsrechterskorps, dat niet voor niets op de laatste twee grote toernooien ontbrak. Het wordt de hoogste tijd, dat de KNVB ballen toont en serieuze maatregelen neemt. Dan krijgt meneer Uilenberg het “retedruk” en wordt het voor menig Wegereefje nog “knetterspannend”.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.