Sneeuwgeeuwen

Het sneeuwde in Nederland, op het Centraal Station van Utrecht werd warme soep uitgedeeld en het NOS Journaal had de eerste tien minuten ingeruimd voor het nieuws van de dag: tien centimeter sneeuw, dat is een centimeter per minuut. (In Bagdad vallen regelmatig meer dan honderd doden per minuut, maar ja, daar is het dan ook vooral linke soep.) Op alle vitale plekken van het landelijke verkeersnet (stations, rotondes, viaducten) hadden de dappere verslaggevers (bontmutsen!) en hun heldhaftige cameramannen zich strategisch opgesteld om ons van de chronologische voortgang inzake het nationale weeralarm op de hoogte te houden. Automobilisten hadden zich voorbeeldig gedragen, er stonden zelfs minder files dan normaal en de Nederlandse Spoorwegen hadden minder treinen ingezet. We zien interviews met mensen die ’s avonds gewoon op tijd thuis zouden zijn. Commentaar van Geert Wilders: “De sneeuw kwam van links.” Er komt een task force “Richtlijnen Soepverstrekking”. Gesponsord door Unox.

Samen sneeuwen. Samen geeuwen.

Het past allemaal in de verpampering van Nederland, zoals ook blijkt uit de gezapige inhoud van het regeerakkoord. Alsof de tijden zijn teruggekeerd van Okkie Trooi en Tante Hannie. Neem nou alleen al dat motto: “Samen werken. Samen leven.” Ik heb de integrale tekst in de pc opgeslagen en onder ctrl F het zoekwoord “sport” ingetikt. En jawel, drie hele regels in een rapport van 53 pagina’s: “Ook breedtesport is een bindende factor in de samenleving. Daarin komen gezondheid, veiligheid, overdracht van waarden en normen, integratie en maatschappelijke binding bijeen. Vanwege deze grote maatschappelijke waarde verdient sport actieve ondersteuning vanuit de overheid; er komen meer middelen daarvoor beschikbaar.” Huppetee, een fooi van 20 miljoen bovenop het potje van 100 miljoen en sportmoeder Erica Terpstra van sportkoepel NOS*NSF staat alweer te juichen: “Daar zijn we heel blij mee, het betekent: meer middelen vrijmaken voor breedtesport als maatschappelijk bindmiddel.” Gesponsord door Maïzena.

Samen gapen. Samen slapen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.