Duistere machten

Marco van Basten heeft nog mazzel dat hij geen cricketcoach van Pakistan is. Zijn collega Bob Woolmer werd onlangs op een Jamaicaanse hotelkamer vermoord aangetroffen, nadat hij met het grote Pakistan had verloren van het nietige Ierland. Nu zijn er slechtere plekken om vermoord te worden dan Jamaicaanse hotelkamers, maar zo’n gruwelijk einde gun je natuurlijk niemand. Bovendien zou je zoiets eerder in het voetbal verwachten, en dan vooral in Zuid-Amerika, bijvoorbeeld als Brazilië van Luxemburg verliest. Andrés Escobar, verdediger van Colombia, werd in 1994 vermoord nadat hij enkele dagen eerder op de WK tegen Amerika in eigen doel had gescoord en zijn land daardoor had uitgeschakeld.

Sport is een spel van hogere en soms zelfs duistere machten. Filip Dewinter, voorman van het Vlaams Belang, wil na de afstraffing van de Rode Duivels tegen Portugal (4-0) verder met een team van louter Vlaamse Leeuwen, zonder Waalse Watjes dus. Het is natuurlijk een onzinnig plan en nooit haalbaar, maar het is bijna verkiezingstijd en dan is gratis publiciteit nooit weg. Daarom verbaast het me ook zeer, dat we Geert Wilders nog niet gehoord hebben over de dubbele paspoorten van Kahlid Boulahrouz en Ibrahim Affelay. Dat zijn MOSLIMS, Geert, moslims voor Oranje! En verder willen we graag antwoord op de vraag waar zijn eigen nationale loyaliteit ligt als we binnenkort een keer moeten voetballen tegen Hongarije, het geboorteland van zijn echtgenote. Of ben ik nou een haatzaaiende demoniseerder, zoals hij op zijn website piept? Wilders moet niet zeiken. Wie kaatst kan de bal verwachten. Vraag het maar aan Advocaat na die wissel van Robben. En als Van Basten morgen verliest van Slovenië, dan is het voor hem misschien wel handig om voorlopig even geen Jamaicaanse hotelkamer te boeken.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.