Orlando in Oranje

Tim de Cler, Kew Jaliens, Barry Obdam, Demy de Zeeuw en Danny Koevermans: mooie namen, daar niet van, maar zijn dit de Nieuwe Helden van Oranje, op wie het Volk van Nederland zit te wachten met het oog op plaatsing voor de EK van volgend jaar in Oostenrijk en Zwitserland? Mwah, dacht het niet. En toch behoren ze tot de selectie, die voor de kwalificatiewedstrijden tegen Roemenië en Servië naar Noordwijk wordt ontboden. Weliswaar voorlopig, maar getalsmatig is de kans groot, dat er pakweg drie van de vijf overblijven voor de laatste zestien. En dan is het maar te hopen, dat de bondscoach vorige week donderdag kritisch heeft gekeken naar de wedstrijd van AZ voor de UEFA Cup in Newcastle. Daar vielen immers niet alleen de verdedigers (Jaliens, Obdam, Jaliens), maar ook de middenvelder (De Zeeuw) hopeloos door de mand, terwijl de aanvaller (Koevermans) zich eigenlijk alleen maar nuttig maakte door de belangrijke 4-2 te scoren.

Wat is er toch in onze bondscoaches gevaren, dat ze deze vijf AZ-spelers kennelijk vinden behoren het beste van wat Nederland als voetballand te bieden heeft? Een uiting van sympathie richting Louis van Gaal kan het niet zijn, want het is algemeen bekend dat Van Basten en Van ‘t Schip hun collega van AZ wel kunnen schieten (waarin ze overigens niet de enigen zijn, maar dit uiteraard geheel terzijde). Het zal wel met een hardnekkig geloof in hun afwijkende visie te maken hebben, want beiden staan bekend om een aangeboren vorm van onverstoorbare eigenwijsheid, al pleit het qua voetbalkennis wel weer voor ze dat ze zowel Vennegoor als Hesselink alsmede geen afgevaardigde van Feyenoord in hun selectie hebben opgenomen. Niettemin zien ze één voetballer over het hoofd, die al een paar maanden de sterren van de hemel speelt. Zondag bij FC Twente-Ajax deelden een keeper (Boschker) en twee verdedigers (Heubach en Zomer) opzichtig in de algehele en hopelijk tijdelijke malaise, die zich van de thuisclub had meester gemaakt, maar een middenvelder (Engelaar) hield zich moeiteloos staande en bewees voor de zoveelste keer, dat hij dringend toe is aan een debuut in het Nederlands elftal: Orlando in Oranje!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.