Armoedegolf

Twee opmerkelijke berichten uit de Twentsche Courant Tubantia van vorige week vrijdag. Op de voorpagina konden we lezen over de snelle groei van het aantal kinderen dat kiest voor de golfsport. Dit jaar zullen er bijna 3.000 nieuwe spelers bijkomen en de cursussen voor jonge beginners zijn vrijwel volgeboekt. In de afgelopen tien jaar is het aantal golfers tussen zes en vijftien jaar bijna verdubbeld. Golf is de snelst groeiende sport in Nederland en nummer vier na voetbal, tennis en gymnastiek. Veel verenigingen hebben een aparte website voor hun jeugdleden en de minimum leeftijd is al verlaagd van acht naar zes jaar, niet geheel toevallig ook het criterium voor concurrenten als voetbal en hockey. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Kortom, golf is aan een explosieve verjongingskuur bezig en het wachten is nu op de eerste pamper in de bunker.

Iets verderop een heel ander bericht: ongeveer 400.000 kinderen in Nederland zijn geen lid van een sportclub, omdat hun ouders de contributie niet kunnen betalen. Deze gezinnen leven onder de armoedegrens en hebben het geld niet, aldus het Jeugdsportfonds aan de vooravond van de Nationale Sportweek, die vorige week begon. De kinderen die niet aan sport doen, blijven zowel fysiek als mentaal achter bij hun leeftijdsgenoten, die wel lid van een club zijn. Ze zijn vaak te dik als gevolg van slechte eetgewoonten en te weinig beweging. Bovendien lopen ze meer risico om op het hellende vlak van de criminaliteit te geraken, terwijl sporters leren omgaan met dingen als op tijd komen en afspraken maken. En de overheid? Die probeert deze uitslaande brand te blussen met een sissende druppel op de gloeiende plaat: het Jeugdsportfonds kan op dit moment 4.000 kinderen helpen, oftewel één procent van de totale doelgroep. En Balkenende maar lullen over solidariteit naar de mensen toe: samen werken, samen leven.

Maar samen sporten?

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.