Om te jancken

Hij maakte zich er bij de gemiddelde Rotterdamse dokwerker misschien niet populairder mee, maar de tranen die Pierre van Hooijdonk zondag in Heerenveen de vrije loop liet, waren wel tekenend voor de malaise bij Feyenoord. De zoveelste kansloze afstraffing van dit seizoen maakte weer eens duidelijk, dat de club met het mooiste stadion van Nederland is afgegleden tot een rampzalig niveau van sportieve en financiële crisis. De nieuwe spelers, die tijdens de Open Dagen van de voorgaande jaren per helicopter in De Kuip werden afgeleverd, blijken geen van allen de toppers op wie Het Legioen steeds weer tevergeefs de hoop heeft gevestigd. Het zijn barre voetbaltijden in Rotterdam, waar het laatste succes dateert van 8 mei 2002, toen van Borussia Dortmund de finale om de UEFA Cup werd gewonnen, met toppers als Van Persie, Ono, Bosvelt, Kalou, Van Hooijdonk, Tomasson en Leonardo.

Vraag een voetballiefhebber van mijn leeftijd naar de opstelling van Feyenoord op 6 mei 1970, de dag van de eerste Europa Cup voor Nederland, en hij zal de namen moeiteloos oplepelen: Pieters Graafland, Romeijn, Israël, Laseroms, Van Duivenbode, Van Hanegem, Hasil, Jansen, Wery, Kindvall, Moulijn. Reserves: Haak, Veldhoen, Geels. Een elftal om nooit te vergeten, onder de bezielende leiding van Ernst Happel, die na de training vaak nog even voordeed hoe dat ook alweer moest, een colaflesje van de lat schieten. Kom daar nog maar eens om, vandaag de dag. Vlaar, Lucius, Buijs, Drenthe: beste jongens, daar niet van, maar voorlopig hebben alleen hun zaakwaarnemers nog slechts gescoord. Dat was niet in het voordeel van Feyenoord, ooit de rijkste club van Europa, nu op alle fronten armoe troef. En dat is voor de vele trouwe fans inderdaad om te huilen.

Carsten Jancker: nieuwe spits voor Feyenoord?

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.