Schand(p)aal

Als het niet gaat zoals het moet dan moet het maar zoals het gaat. FC Utrecht heeft op de officiële website van de club duidelijk herkenbare foto’s gezet van hooligans, die na de thuiswedstrijd tegen FC Groningen met hun eigen stewards op de vuist waren gegaan. Dat zal ze leren, zou ik zo zeggen. Hadden ze maar geen hooligan moeten worden. Of hoor ik daar iemand politiek correct piepen, dat je daarmee de privacy aantast? En dat je aldus het gevaar loopt dat je een precedent schept? Hou nou toch op. Of, om het in hun eigen jargon te zeggen: fuck off met je privacy. Die gasten weten niet eens hoe je privacy spelt. Laat staan dat ze weten wie de president is.

Van mij mogen ze hetzelfde doen met de supporters van Jong Marokko, die vorige week in Tilburg huishielden. Het begon al met het uitfluiten van het Wilhelmus. Ik denk dat Foppe de Haan, die ik namelijk een verstandig man vind, meteen had moeten zeggen: inpakken en wegwezen hier, dit pikken we niet. En verder ben ik van mening, dat de zogenaamde model-Marokkanen (Aboutaleb, Ali B) nu eindelijk een keer moeten opstaan en hun voorbeeldfunctie serieus nemen door hun landgenoten duidelijk te maken dat het zo dus niet werkt. Dat je gevaarlijke xenofoben als Geert Wilders hiermee op hun wenken bedient. Dat je zo wel heel gemakkelijk voldoet aan de vooroordelen van heel veel kut-Nederlanders. Dat je tijdens of na een voetbalwedstrijd niet het veld opkomt, reclameborden vernielt dan wel stewards belaagt. (Dat zouden ze in Marokko eens moeten proberen.) En, kwestie van respect, dat je je domme kop dicht houdt als het volkslied wordt gespeeld van het land waar je nota bene geboren bent. Of nog liever: dat je het meezingt!

Nou ja, ze hebben vijf jaar de tijd om het te leren.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.