Rechtsbek

Omdat ik ’s zondags vanwege sportieve verplichtingen doorgaans geen tijd heb, komen de afleveringen van Buitenhof meestal op de maandag in de herhaling langs. Vroeger vermaakte ik me altijd prima met de gesproken columns van Paul Cliteur en Ronald Plasterk. Met de eerste was ik het weliswaar minder vaak eens dan met de tweede, maar dat krijg je als je zelf ook last van een mening hebt. Of iemand dan links of rechts is, maakt mij niet uit. Als ervaringsdeskundige uit de toch wat conservatievere hockeywereld ben ik het één en ander gewend, hoewel je met die rechtse ballen wel kunt lachen. Maar ook wat dat betreft was het bij Buitenhof de laatste tijd behoorlijk tobben sinds Joshua Livestro daar zijn spreektijd kreeg. Aanvankelijk leek hij nog wat onwennig en het voordeel van de twijfel te verdienen, maar na een paar uitzendingen bleek hij het niveau niet aan te kunnen en moest de redactie herhaaldelijk ingrijpen. Dat is geen ramp, zeker niet met kanonnen als Cliteur en Plasterk voor je, maar ga dan niet in De Telegraaf lopen piepen dat het bij de NOS één grote linkse bende is.

Joshua Livestro is niet alleen een saaie lul. Joshua Livestro is ook een slome sukkel. Als columnist laat je niet snijden in je teksten, laat staan tot drie keer toe, zoals hem is overkomen. Maar intussen is het kwaad al geschied en heeft Geert Wilders gretig van de gelegenheid gebruik gemaakt om de NOS als een bolsjewistisch bolwerk te brandmerken. Wat een onzin. Laat rechts Nederland zich druk maken om echt belangrijke zaken zoals het allerbelabberdste Engels waarmee onze minister van Buitenlandse Zaken zichzelf en ons wereldwijd voor schut zet. Over de uiterst bedenkelijke transfer van Gerrit Zalm naar de grootste woekeraar van Nelderland. Of over de racistische uitlatingen op diverse websites inzake het gezwaai met Surinaamse vlaggen door donkere spelers (“aapachtige types”) van Jong Oranje na de gewonnen EK-finale. Schaatsers mogen met Friese vlaggen een ererondje rijden, voor elke thuiswedstrijd van Heerenveen wordt het Friese volkslied gezongen en Surinaamse jongens mogen niet voor hun roots uitkomen. Dat is krom en daarom pleit ik voor een echte Rechtsbek, een onversneden corpsbal met humor, en geen brave babbelaar als Joshua Livestro.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.