Rijk man

Mijn dochter van 17 kreeg vorige week een mailing van de Postbank, in de vorm van een speciale editie van de Volkskrant. Even afgezien van de voor de hand liggende vraag, of een onafhankelijk geacht dagblad zich mag afficheren als een doorzichtige advertentiefuik voor een commerciële organisatie: het aanbod oogde op z’n minst merkwaardig. Mijn dochter mag namelijk, behalve voordelig rood staan, gratis de Volkskrant online lezen zolang ze studeert. Intussen is allang bekend, dat de Postbank in 2009 ophoudt te bestaan. Terwijl mevrouwtje Bonder op z’n vroegst in 2008 met haar studie kan beginnen. Dan kan ze dus nog hooguit één jaar klant zijn van de Postbank. En bij wie moet ze dan gaan bankieren? Of gaat het die geldcowboys er alleen maar om dat ze haar eerst in hun grijpgraag graaiende klauwen willen hebben?

De bankwereld is ernstig van slag en dat hebben ze in de dealing rooms toch vooral aan zichzelf te wijten. In HockeyMagazine van vorige week werd de verwarring nog eens treffend in beeld gebracht door foto’s van Bloemendaal en Den Bosch achter een reclamebord met de tekst “Landskampioen Rabo Hoofdklasse 2006-2007”. De namen van de shirtsponsors ABN-Amro (Bloemendaal) en ING (Den Bosch) zijn duidelijk te zien en dat zullen ze niet leuk vinden bij Rabobank, waar ze nou juist hockeybabe Fatima Moreira de Melo hebben ingehuurd om bij de doelgroep een beetje kek over te komen. ING laat de leeuw van de Postbank binnenkort in zijn oranje hempie staan en ook ABN Amro gaat afscheid nemen, maar dan van duizenden werknemers, net als enkele jaren geleden. Ik heb toen de brief gelezen, die één van de zogenaamd “misbare” medewerkers in huis kreeg en ik kan u vertellen: hufteriger kun je het niet verzinnen. Maar hoe kan dat ook anders met een arrogante bal als topman Rijkman Groenink, over wie Johan Cruyff onlangs schreef: “Ik heb die man één keer gesproken en ik had het eigenlijk meteen met hem gehad.” Aldus de man, die zijn hele leven met ballen is omgegaan en dus wel enig recht van spreken heeft.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.