Grensgeval

Enkele weken geleden ging ik op deze plaats nogal te keer tegen een van mijn favoriete delicatesses, de rookworst van de Hema, omdat voor de vervaardiging daarvan onverdoofd gecastreerde biggetjes gebruikt worden. Intussen is de Hema weer in het nieuws, en opnieuw niet echt positief. Het warenhuis organiseert een campagne voor leerlingen van VMBO, HAVO en VWO die niet voor hun examen geslaagd zijn. Zij kunnen hun cijferlijst achterlaten op “hoeragezakt.nl” (alleen de naam al) waarna een computer de 101 winnaars selecteert, die aanstaande vrijdag op Slam FM bekend worden gemaakt. De prijs bestaat uit een bus vol Hema-feestartikelen, drank, hapjes en een DJ, waardoor het zakfeest zeer geslaagd zal zijn. (Die laatste woordspeling heb ik niet zelf verzonnen, die had de Hema in de aanbieding.) Een geslaagde actie? Ik dacht het niet. Slechte resultaten belonen lijkt me geen aanmoediging om beter je best te gaan doen.

Je kunt het echter ook overdrijven en dat is wat mij betreft het geval met de Braziliaanse voetbalbond. Die heeft grensrechter Ana Paula de Silva Oliveira van de FIFA-lijst gekickt omdat ze naakt voor de Playboy van juli heeft geposeerd en in haar volle glorie ook prijkt op de cover van de Braziliaanse uitgave, die hier helaas niet verkrijgbaar is. Maar geen nood, gewoon even google’en en u zult het met me eens zijn: ze is net zo mooi als haar naam. Om het anders te zeggen: daarvoor ga je naar het stadion, vooral omdat ze doorgaans in een roze outfit langs de lijnen hupst. Ze heeft voor haar foto’s 190.000 euro gekregen, dus voorlopig lacht ze iedereen uit, vooral de bobo’s van de Braziliaanse voetbalbond, die haar optreden “indiscreet en in strijd met de fatsoensregels” hebben genoemd. Ik ben zo vrij om het daar niet mee eens te zijn en gun haar het voordeel van de twijfel: Ana Paula de Silva Oliveira (alleen de naam al) is het vlees geworden voorbeeld van een goed geslaagd grensgeval. En dat kun je van die Hema-actie niet zeggen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.