Leven zonder Wesley

Minister-president Jan Peter Balkenende vertolkte de gevoelens van het volk tijdens een speciaal belegde persconferentie: “Zo gaan we dus niet met elkaar om.” PVV-leider Geert Wilders (“Het moet in dit land toch niet veel gekker worden”) pleitte in een ingezonden brief aan de Volkskrant voor een officiële vakantieboycot van Spanje in het algemeen en Madrid in het bijzonder (“Alle reisgidsen verbieden”). Volgens een enquête van geenstijl.nl overwoog een meerderheid (83%) van de Ajax-fans naar Feyenoord over te lopen. De handel in aandelen Ajax op de Amsterdamse effecentenbeurs was met onmiddellijke ingang stilgelegd. Voor de hoofdingang van de Amsterdam Arena verzamelden zich honderden treurende Ajax-supporters tegen een indrukwekkend decor van waxinelampjes, knuffelbeesten, gedichtjes (“Lieve Wesley, ik zal je nooit vergeten, bedankt voor alles”) en andere vormen van rouwbeklag. In de peiling van standpunt.nl was de stemming in het land vergelijkbaar met die van na de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh.

Ajax-trainer Henk ten Cate had het immers zelf gezegd: de transfer naar Real Madrid was toen weliswaar nog niet 100% definitief, maar hij bereidde zich al voor op een “leven zonder Wesley”. Nu heeft dit merkwaardige type wel meer onzinnige dingen gepreveld,  maar dit sloeg werkelijk alles. Een 23-jarig talent, tweebenig nog wel, gaat voor obsceen veel geld naar een Spaanse topclub. Dat is jammer voor Ajax, maar de penningmeester heeft nog nooit zo’n mooie dag gehad en de zaakwaarnemer lacht zich helemaal kapot. Bovendien kan de technisch directeur met zoveel euro’s uitgebreid shoppen op de transfermarkt en houdt hij nog geld over ook. Dus ik weet niet hoe het met u is, maar ik kan me een leven zonder Wesley heel goed voorstellen. Sterker nog: ik kan er prima mee leven. Maar goed, volgende week, speciaal voor de fans en volgers van Feyenoord, het antwoord op de vraag: “Is er leven na Royston?”


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.