Grijze massa

“We hebben te maken met vergrijzing in de zin dat mensen langer blijven leven.” Aldus sprak onze Staatssecretaris van Volksgezondheid over een actuele kwestie van maatschappelijke aard. Dat u dus niet denkt dat we te maken hebben met vergrijzing in de zin van meer grijs op straat, goedkoper grijs staan bij de bank of de discussie over een al dan niet terecht gegeven grijze kaart. Nee, het gaat hier om vergrijzing in de zin dat mensen langer blijven leven. Zo grijs hadden we het nog niet gehoord. Goede tweede, ook al op het Radio I Journaal: een deelnemer aan een wetenschappelijk onderzoek. Waarnaar ben ik vergeten, maar de onderzoeker zelf is kennelijk ook niet geheel en al zeker van zijn zaak, want: “Als we zouden weten wat we doen dan was het geen onderzoek.” Een waarheid als een koe, natuurlijk, maar als opdrachtgever zou ik toch wat nerveus worden wanneer ik dit hoorde.

Politici en wetenschappers zijn overigens niet de enigen, die misschien soms eerst even moeten nadenken voordat ze de grijze massa in hun bovenkamer activeren. Zo verkondigde Vitesse-trainer Aad de Mos na de geflatteerde overwinning van zijn ploeg op het veel beter spelende NEC: “We moeten op de nul spelen, want we hebben geen spelers voor goed voetbal”. Het stond er echt, in de Volkskrant van gisteren. Dan ben je dus betaald voetballer bij Vitesse en denk je dus wel een beetje te kunnen voetballen omdat je anders toch hooguit bij de amateurs zou hebben gespeeld, heb je zojuist bovendien drie kostbare punten gewonnen en dan krijg je dit als commentaar van je trainer: “We hebben geen spelers voor goed voetbal”. Met andere woorden: het zijn beste jongens, daar niet van, en ze doen hun stinkende best, maar goed voetbal, nee, dat zit er helaas niet in. Als ik speler van Vitesse was, en ik kan me niet gelukkig genoeg prijzen dat ik dat niet ben, dan kreeg de trainer vandaag of morgen per ongeluk een geweldige rotschop. “Sorry trainer, onkunde.”


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.