Slidingperformance

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond heeft zijn twijfels over de deelname van de nationale mannenploeg aan de Champions Trophy, binnenkort in Lahore. Het is niet pluis in Pakistan, waar terroristen reeds menig bloedbad hebben aangericht en met een aanslag op zo’n groot sporttoernooi is het natuurlijk makkelijk scoren. De twijfels van de KNHB zijn wat mij betreft zeer op hun plaats, maar ik heb nog niemand ook maar een seconde horen twijfelen over onze deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in China, toch ook een land waar het niet pluis is omdat de mensenrechten er niet echt nummer één op de lijst van binnenlandse prioriteiten staan. Maar ja, stelt Erica Terpstra in Wordt Vervolgd, het clubblad van Amnesty International: “Als we de Spelen louter gaan organiseren in landen waar niets aan de hand is, kan dat alleen nog maar in een land als Nederland”. Nee mevrouw Terpstra, dan komt zelfs ons eigen Nederland niet meer in aanmerking sinds uw partijgenote Verdonk van Brussel te horen heeft gekregen dat zij met haar beleid de “minimale rechten van buitenlandse, vooral minderjarige gedetineerden met voeten treedt”.

Gelukkig komt er ook goed nieuws uit China. De Spelen moeten nog beginnen, maar één grote winnaar is al bekend: de firma TenCate uit Almelo mag de kunstgrasvelden voor het hockey leveren, samen met een Australische partner, die voor de onderlaag verantwoordelijk is. Volgens een interview met De Volkskrant is bij de ontwikkeling niet alleen rekening gehouden met het klimaat in verband met de afwatering, maar heeft men ook gelet op factoren als schokabsorptie en (gaat u maar vast even liggen) slidingperformance. Dat is blijkbaar goed gelukt, want het Chinese hockeyteam heeft er al een keer op gespeeld en volgens hun aanvoerder is het het beste hockeyveld in China. De woordvoerster van TenCate: “Dat een speler van zo’n niveau zoiets vindt, zegt natuurlijk wel iets”. O ja? Hallo Almelo: hij was gewoon met z’n eigen hockeystick doodgeknuppeld als hij iets anders had gezegd. Zo doen ze dat in China, waar ze op het gebied van de mensenrechten hun eigen spelregels hebben. Maar, eerlijk is eerlijk, we hebben er wel een mooi woord aan over gehouden: slidingperformance. Kunstgras als glijmiddel in de internationale handelsbetrekkingen: wie had dat ooit gedacht?


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.