Van Jetje

Asito-topman Hans Kroeze moet een bizar geval voor humor hebben. Zijn directiekamer bevindt zich op het hoofdkantoor aan de Albert Plesmanweg 24 in Almelo, dus enige affiniteit met Heracles mag aanwezig worden verondersteld. De vraag lijkt dan ook gerechtvaardigd, waarom uitgerekend daar sinds kort het ingelijste shirt hangt van Afonso Alves, de Heerenveen-spits die twee weken geleden in een nu al historische wedstrijd zeven keer scoorde tegen de club van Jan Smit. Saillant detail: de ondernemer kocht het shirt tijdens een veiling voor het goede doel (Stichting Kans voor een Kind), die werd geleid door nota bene diezelfde Jan Smit. Hadden we hier te maken met een wrede speling van het lot, dat het zout van de pijnlijke zevenklapper er nog even wat dieper in wreef? Of was dit puur een toevallig een-tweetje, dat overigens wel 1.600 euro opleverde, en daar ging het toch om?

Om heel wat meer geld, en hopelijk ook veel minder toeval, gaat het in de Beleidsbrief Sport van staatssecretaris Jet Bussemakers. Nederland moet in 2011 beschikken over 2.500 professionele krachten, die zowel in de sport als op scholen werkzaam moeten zijn, aangestuurd door een task force. Bovendien moet het aantal talenten met uitzicht op de internationale top met 20% zijn toegenomen. De totale overheidsbijdrage aan sport loopt op tot 110 miljoen euro per jaar voor de plannen van de staatssecretaris, die moeten leiden tot “participatie, integratie, emancipatie en een voor iedereen veiliger omgeving” en “sport als bindmiddel van de samenleving”. Kijk, dat vind ik nou zo jammer: komt er een keer iemand langs met mooie ideeën en een pot vol geld om de sport een stevige stimulans te geven, gaat dat weer gepaard met fijn veel vaag gelul in het ambtelijke jargon en natuurlijk de onvermijdelijke task force (die bij ons thuis overigens gewoon commissie heet). Luister Jet, ik wil geen “bindmiddel”. Als ik maizena nodig heb, dan ga ik wel naar de buurtsuper. Kom op, laten we ‘m nou gewoon eens flink van Jetje geven.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.