Verstand van sport

Sinds enkele weken wordt deze column ook geplaatst op TwenteSport.com, de nieuwe website van onder anderen Gijs Eijsink. Hij was het, die mij op 2 september 1996 als Linksbek liet debuteren in de Twentsche Courant Tubantia. Ik kan hem daarvoor uiteraard niet dankbaar genoeg zijn, maar toch ben ik zo vrij om een kanttekening te plaatsen bij mijn introductie op zijn website. Daar staat namelijk onder mijn foto de zinsnede, dat ik “verstand van sport” heb. Even voor de goede orde: dat heb ik zelf dus nooit beweerd. Ik zou niet durven: alleen Onze Lieve Heer en Louis van Gaal hebben verstand van sport en met die twee zou ik me niet willen vergelijken. Bovendien is het nog maar de vraag of je ook ergens verstand van moet hebben om erover te schrijven. Ik bedoel: Geert Wilders oppert in een ingezonden brief aan de Volkskrant, dat in de jaren ’60 en ’70 “christendom en Jezus Christus zwaar beledigd en bekritiseerd werden door onder anderen Gerard Reve” – terwijl de alom betreurde volksschrijver toch als één van de grootste Maria-vereerders te boek stond.

Verstand van sport? Het is maar hoe je het bekijkt. Orlando Engelaar in FC Twente Inside: “Alles is hier goed geregeld. Trainer Fred Rutten heeft heel veel voetbalverstand. Dat kan het verschil maken. Je moet hoog in je concentratie zitten. Niet zomaar de bal inleveren. Dat accepteert hij niet.” Juist ja. Dus hij accepteert het wel als je de bal bewust inlevert omdat je toevallig even niet zo hoog in je concentratie zit? Of is dat geen vorm van voetbalverstand? Nou ja, het zal wel. Voorlopig blijf ik bij mijn standpunt, en misschien is het zelfs wel mijn mening, dat van de gewone stervelingen zoals u en ik alleen Louis van Gaal verstand van sport heeft. Die heeft zelfs overal verstand van, behalve van fatsoenlijk communiceren. De manier waarop hij de arme voorlichter van Cambuur na de bekernederlaag van AZ bedankte voor de “fantastische persconferentie”, dat was natuurlijk weer televisie om van te smullen. Die man is echt kampioen slecht verliezen. En dat zou Fred Rutten dus nooit accepteren. Die zit daarvoor veel te hoog in zijn concentratie.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.