Wissel

Ruim drie jaar geleden stond heel Nederland op zijn kop. Bondscoach Dick Advocaat had tijdens de EK-wedstrijd tegen Tsjechië in Portugal een speler gewisseld. En niet zomaar een speler, nee: Arjen Robben, die tot dan toe een dijk van een wedstrijd aan het spelen was. Nederland verspeelde een 2-0 voorsprong en verloor met 3-2, Jan Mulder verslikte zich bijkans in de pinda’s bij Barend & Van Dorp onder het roepen van “Stenigt hem!” en assistent-bondscoach Wim van Hanegem antwoordde op de vraag van een journalist wat hij zou doen als Advocaat weer zo’n wissel zou overwegen: ”Dan sla ik hem neer”. Het onderwerp beheerste dagen lang de discussies in alle media en het ontbrak er nog maar aan dat er Kamervragen werden gesteld. Robben was hot en, belangrijker vooral: Robben was fit. Hij werd bejubeld om zijn rushes langs de lijn en gelukkig ook regelmatig uitgefloten als hij helaas weer eens een Schwalbe nadeed, maar er gebeurde tenminste iets als hij aan de bal kwam.

Intussen zijn we dus ruim drie jaar verder en maakt Robben zelfs geen duiken meer. Kenmerkend voor de treurige status van zijn neerwaartse spiraal was de wissel van vorige week tegen Slovenië. Een dubbele wissel zelfs, want hij kwam binnen het half uur het veld in voor Rafael van der Vaart, maar werd een kwartier na rust alweer vervangen door Ryan Babel. In die dertig minuten maakte hij geen enkele indruk, er gebeurde niets áls hij al eens aan de bal kwam en toen hij werd gewisseld waren de reacties ronduit lauw te noemen. Geen fel gefluit vanaf de tribunes, geen enkele discussie in de media, zelfs geen thema in Pauw & Witteman: het is net of Robben niet meer meetelt. Who the f… is Arjen Robben? Het antwoord op deze vraag is wat mij betreft even ontnuchterend als ontluisterend. Toen ik voor meer informatie inzake dit stukje zijn naam intikte op Google, werd doorverwezen naar arjenrobben.com en daarop klikte, verscheen een blauw-wit vlak op mijn scherm met de tekst: “Deze website bestaat niet meer” (“This website doesn’t excist anymore”). Exit Robben.

Wissel!

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.