Angreifen!

Sinds 13 september van het vorige jaar drink ik geen Warsteiner meer. Op die dag kwamen de hockeyteams van Duitsland en Zuid-Korea tijdens de WK in het Warsteiner Hockeypark te Mönchengladbach een genante salonremise overeen, waardoor Nederland werd uitgeschakeld voor de halve finales. Afgelopen week flikten onze oosterburen ons opnieuw zo’n kunstje: Nederland had nog een kans op een finaleplaats in het toernooi om de Champions Trophy, maar dan moest Duitsland winnen van Australië en zelfs een gelijkspel was al voldoende. Het werd geen van beide. Het werd nog veel erger: 5-0 voor de Australiërs, die zich daardoor kennelijk dermate zeker van hun zaak voelden, dat ze in de finale van diezelfde Duisters met 1-0 verloren. Maar gelukkig, gerechtigheid bestaat nog: Nederland nam wraak op de Zuid-Koreanen door hen met 3-2 te verslaan en Duitsland moet zich in het voorjaar via een loodzwaar toernooi nog maar zien te kwalificeren voor de Olympische Spelen, waar bondscoach Roelant Oltmans waarschijnlijk zijn laatste kunstje zal vertonen.

Zijn voetbalcollega Marco van Basten heeft zijn afscheid nog niet aangekondigd of de discussies over zijn opvolger laaien alweer op. Louis van Gaal heeft zichzelf natuurlijk meteen als eerste aangemeld en wat dat kan betekenen: google de naam Jason McAteer in combinatie met de datum 1 september 2001. Meer zeg ik niet. Alle andere suggesties zijn wat mij betreft verloren tijd: Henk Kesler en Johan Cruyff regelen dat allemaal lekker zelf en komen dus binnenkort met de verrassende namen Sonny Silooy en Bob de Klerk, trainers van Ajax A1, geassisteerd door Wim Kwakman, trainer van Ajax C1. Jahaa, daar krijgen ze het in Schotland, Noorwegen, Macedonië en IJsland knap benauwd van. Terwijl het allemaal veel eenvoudiger kan: zet Bert van Marwijk op de bank en je krijgt zijn schoonzoon Marc van Bommel er gratis bij. Een karaktertrainer en een karaktervoetballer, precies wat dit Nederlands elftal nodig heeft. Twee mannen bovendien die het knokken geleerd hebben in de Bundesliga en het wordt zo langzamerhand de hoogste tijd dat we een keer op z’n Duits een groot toernooi gaan winnen. Het motto voor 2010: Angreifuuuhhh!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.